280 éve született Albert Kázmér szász-tescheni herceg, az óvári agrár-felsőoktatás egyik megteremtője

A 280 éve született szász-tescheni herceg nevét olvasva elsősorban az egykori főhercegi gazdasági felsőbb magántanintézet, a mai egyetemi kar jogelődjének alapítása juthat eszünkbe. A főnemes szobra – melyet közadakozásból az Óvári Gazdászok Szövetsége állíttatott 2004-ben – Európa legrégebbi, idén két évszázada működő agrár-felsőoktatási intézményének központi épülete előtt áll. A világon egyedülálló módon, az ősi várkastélyban működő mezőgazdasági tanintézet 1818-ban történt alapításakor Albert Kázmér már betöltötte a 80. életévét, így az "Institutum" úttörő oktató-nevelő tevékenységének csak első hét szemeszterét kísérhette figyelemmel, azonban a fő patrónus szellemisége a mai napig nyomon érhető.

Bővebben...

Meghívó „Tablókiállításra” - 2018. június 20.

Tablókiállítás nyílik Egykori hallgatók fotográfiái az 1800-as évektől a II. világháború kitöréséig alcímmel a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karán 2018. június 20-án (szerda) 9:15-kor a kar PHARE épületében (a megnyitó helyszíne az Auditórium).

Bővebben...

Dr. Kelemen Lajos (1949-2018)

2018. május 16-án Máriakálnokon került sor az életének 69. évében váratlanul elhunyt Dr. Kelemen Lajos tanár úr, c. egyetemi docens búcsúztatására. Tanítványai, az óvári gazdászok családja emlékét örökre megőrzik. A következőkben Dr. Kalmár Sándor búcsúbeszéde olvasható.

Bővebben...

Emlékezés a "Gazdászfa emlékoszlop" megálmodójáról - Füstös János (1937-2018)

Régi időkben, amikor a gazdászok a parkon keresztül a kollégiumba igyekeztek, el kellett haladniuk egy óriási, többszáz éves nyárfa mellett. Gazdászgenerációk számára volt ez a hely feledhetetlen emlék. Hiába gondoskodtak „tápanyag utánpótlásáról”, a fa megöregedett, és elpusztult. Ehhez némi gyújtogató vandalizmus is hozzájárult. A Cserháti Kollégium előkertjében egy üvegépítmény őrzi a fa egy darabját.

Bővebben...