Albert Kázmér (1738-1822), a tudománypártoló herceg

A 275 éve született szász-tescheni herceg nevét olvasva Mosonmagyaróvár és környéke polgárainak elsősorban az egykori főhercegi gazdasági felsőbb magántanintézet, a mai egyetemi kar jogelődjének alapítása juthat eszébe. A főnemes szobra – melyet közadakozásból az Óvári Gazdászok Szövetsége állíttatott 2004-ben – Európa legrégebbi, közel két évszázada működő agrár-felsőoktatási intézményének központi épülete előtt áll. A világon egyedülálló módon, az ősi várkastélyban működő mezőgazdasági tanintézet 1818-ban történt alapításakor Albert Kázmér már betöltötte a 80. életévét, így az "Institutum" úttörő oktató-nevelő tevékenységének csak első hét szemeszterét kísérhette figyelemmel, azonban a fő patrónus szellemisége a mai napig nyomon érhető.

Bővebben...

Az Alma Mater elfeledett Erzsébet-ligete - 115 éve hunyt el Sisi

Erzsébet királyné (München, 1837. december 24. - Genf, 1898. szeptember 10.), avagy gyakori becenevén Sisi, egyéniségének és a magyarok iránt érzett szeretetének köszönhetően máig az egyik legnépszerűbb történelmi személy Magyarországon. Többek között ennek is tudható be, hogy Ferenc József hitvese életrajzának felvázolása komoly feladat elé állítja az arra vállalkozókat. Ezzel így volt dr. Kocsis Sándor és Németh Attila is, akik tollából 2013. novemberében - Erzsébet-napra időzítve - jelent meg a Mosonmagyaróvári Városvédő Egyesület Erzsébet királyné emlékezetéről szóló kiadványa.

Bővebben...

30 éves hazánk első állat-biotechnológiai kutatóintézete

Írásunk a mosonmagyaróvári Biotechnikai Állomásnak a magyar mezőgazdaság és kutatás szolgálatában eltöltött három évtizedét próbálja feldolgozni. Egészen biztos, hogy nem hiánytalan és minden egyes részletre kiterjedő visszatekintés olvasható alább, ugyanis az első sikeres juhembrió-átültetésektől az egyik legjelentősebb magyar juh-törzstenyészet megszületéséig nagyon hosszú és rögös, ámde annál sikeresebb és büszkeségre okot adó út vezetett.

Bővebben...