2013. szeptember 27-én felavattuk Hensch Árpád szobrát

Hensch Árpád (1847-1913) professzor halála 100. évfordulóján az Óvári Gazdászok Szövetsége közadakozásból szobrot állíttatott a magyar agrárgazdaságtan úttörőjének, a hazai mezőgazdasági üzemtan megalapozójának.

2013. szeptember 27-én 11 órai kezdettel 100-150 résztvevő jelenlétében kezdődött meg Lipovics János szobrászművész alkotásának avatási ünnepsége a NymE MÉK "B" épülete melletti téren (az előkészületekről itt olvashat bővebben). A rendezvényen elsőként Dr. Hegyi Judit intézetigazgató, a ceremónia levezető elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, közöttük Hensch Árpád déd- és ükunokáit: Dr. Rétvári Bence államtitkár urat (Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium), Hensch Judit asszonyt, valamint Ujhelyi Sándor nyugalmazott minisztériumi főtanácsos urat és családját, illetve Dr. Nagy István urat, Mosonmagyaróvár polgármesterét, országgyűlési képviselőt; Prof. Dr. Faragó Sándor rektor és Prof. Dr. Schmidt Rezső dékán urakat, Fazekas Imre elnök és Dr. Nagy Frigyes ny. miniszter urakat.

Ezt követően Fazekas Imre, az Óvári Gazdászok Szövetségének elnöke üdvözölte a résztvevőket, külön köszönetet mondva Tenk Antal Professor Emeritus önzetlen munkájáért, aki egy személyben volt a szoborállítás és -avatás javaslója, szervezője és megvalósítója.

Az ünnepség ezután Prof. Dr. Schmidt Rezső beszédével folytatódott. Az intézmény vezetője kiemelte, hogy a mezőgazdaság alapjait meghatározó három tudományág - a növénytermesztés, állattenyésztés és agrárgazdaságtan - úttörő képviselői közül az Óvári Nagy Tanári Kar két kiválósága - Cserháti Sándor és Ujhelyi Imre professzorok - már rendelkeznek szoborral az Alma Mater területén, így e harmadik emlékmű felavatásával régi mulasztásukat pótolták az óvári gazdászok. Hozzátette: "ma nem lenne mezőgazdasági üzemtan Hensch Árpád nélkül".

A program következő részében Tenk Antal Professor Emeritus tartotta meg szoboravató beszédét, méltatva Hensch Árpád kiemelkedő munkásságát (Dr. Tenk Antal egy régebbi, Hensch professzor életét és tevékenységét összefoglaló írása ide kattintva érhető el). A Hensch utódok nevében Ujhelyi Sándor dédunoka, nyugalmazott miniszteri főtanácsos köszönte meg és fejezte ki elismerését a szobor állításáért.

A beszédek elhangzása után a szobrot Fazekas Imre és Dr. Schmidt Rezső leplezték le, majd az impozáns emlékmű koszorúzása következett. Az ünnepség a Hensch Árpád életrajzát is tartalmazó "Jeles pedagógusok Győr-Moson-Sopron megyében" (Emelj fel emlék! Alapítvány kiadása) c. könyvsorozat új kötetének bemutatásával, illetve támogatói emléklapok átadásával, valamint pohárköszöntőkkel és fogadással zárult.

Az Óvári Gazdászok Szövetsége a szobor elkészítésének támogatói felé ezúton is háláját és köszönetét fejezi ki!

 

Az ünnepség képei (Fotó: Báder Zoltán)

Az ünnepség képei (Fotó: Dr. Kalmár Sándor)

A szoboravatás előzményei