Hensch Árpád professzor szobrának avatása - 2013. szeptember 27.

2013. szeptember 27-én (pénteken) 11 órai kezdettel kerül sor Hensch Árpád professzor mellszobrának leleplezésére az Alma Mater "B" épülete melletti téren.

2013 májusában az Óvári Gazdászok Szövetségének közgyűlésén Dr. Tenk Antal Professor Emeritus tett javaslatot Hensch Árpád (1847-1913) szobrának felállítására a magyar agrárgazdaságtan úttörője halálának 100. évfordulója okán. A közgyűlésen részt vett tagjaink az emlékmű megvalósításának tervét egybehangzóan megszavazták

Ezzel az óvári gazdász társadalom egy régi mulasztásának pótlása kezdődött meg, mivel az Akadémia kertjében az un. "Óvári Nagy Tanári Kar" két másik kiemelkedő tudósának, Cserháti Sándornak - a tudományos magyar növénytermesztés és -nemesítés megalapítójának -, illetve Ujhelyi Imrének - a modern magyar állattenyésztés úttörőjének - szobrai már 1914-ben, illetve 1936-ban leleplezésre kerültek.

Prof. Dr. Tenk Antal az azóta eltelt időszakban elvégezte a szoborállítás szervezését. Közadakozás segítségével - rendkívüli összefogás keretében több mint 100 támogatót nyert meg a nemes cél érdekében - megteremtette az emlékmű felállításának nem csekély anyagi fedezetét, valamint Lipovics János szobrászművésszel elkészítette a mellszobor terveit, aki ezek alapján - az RGR Kft.-vel együttműködve - megbízást kapott Szövetségünktől az alkotás kivitelezésére.

A munkálatok befejeztével a szobor felavatására 2013. szeptember 27-én (pénteken) 11 órai kezdettel kerül sor a NymE MÉK "B" épülete melletti téren. A könyvbemutatóval egybekötött esemény meghívója itt tölthető le, a rendezvényre tisztelettel vár minden érdeklődőt az Óvári Gazdászok Szövetsége és a Nyugat-magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kara!

Dr. Tenk Antal Professor Emeritus tollából Hensch Árpád életéről és munkásságáról ide kattintva bővebben is tájékozódhat!

A szobor elkészítésének támogatói felé ezúton is hálánkat és köszönetünket fejezzük ki az Óvári Gazdászok népes családja nevében!