Őszi programok 2013 - szoboravatás, kutatók éjszakája, szakkollégium

Az Óvári Gazdászok Szövetsége egy rövidebb nyári szünetet követően 2013 szeptemberétől számos rendezvénnyel és programmal szolgál tagjai számára. Éves programtervünkről ide kattintva kaphat további felvilágosítást, a közeljövő eseményeiről pedig itt talál bővebb információt.

Az idei ősz első eseménye rögtön az utóbbi évek egyik legjelentősebb kezdeményezéséhez kötődik: 2013. szeptember 27-én (pénteken) 11 órai kezdettel kerül sor Hensch Árpád professzor mellszobrának leleplezésére az Alma Mater "B" épülete melletti téren.

2013 májusában az Óvári Gazdászok Szövetségének közgyűlésén Dr. Tenk Antal Professor Emeritus tett javaslatot Hensch Árpád (1847-1913) szobrának felállítására a magyar agrárgazdaságtan úttörője halálának 100. évfordulója okán. A közgyűlésen részt vett tagjaink az emlékmű megvalósításának tervét egybehangzóan megszavazták

Ezzel az óvári gazdász társadalom egy régi mulasztásának pótlása kezdődött meg, mivel az Akadémia kertjében az un. "Óvári Nagy Tanári Kar" két másik kiemelkedő tudósának, Cserháti Sándornak - a tudományos magyar növénytermesztés és -nemesítés megalapítójának -, illetve Ujhelyi Imrének - a modern magyar állattenyésztés úttörőjének - szobrai már 1914-ben, illetve 1936-ban leleplezésre kerültek.

Prof. Dr. Tenk Antal az azóta eltelt időszakban elvégezte a szoborállítás szervezését. Közadakozás segítségével - rendkívüli összefogás keretében több mint 100 támogatót nyert meg a nemes cél érdekében - megteremtette az emlékmű felállításának nem csekély anyagi fedezetét, valamint Lipovics János szobrászművésszel elkészítette a mellszobor terveit, aki ezek alapján - az RGR Kft.-vel együttműködve - megbízást kapott Szövetségünktől az alkotás kivitelezésére.

A munkálatok befejeztével a szobor felavatására 2013. szeptember 27-én (pénteken) 11 órai kezdettel kerül sor a NymE MÉK "B" épülete melletti téren. A könyvbemutatóval egybekötött esemény meghívója itt tölthető le, a rendezvényre tisztelettel vár minden érdeklődőt az Óvári Gazdászok Szövetsége és a Nyugat-magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kara!

Dr. Tenk Antal Professor Emeritus tollából Hensch Árpád életéről és munkásságáról ide kattintva bővebben is tájékozódhat!

A szobor elkészítésének támogatói felé ezúton is hálánkat és köszönetünket fejezzük ki az Óvári Gazdászok népes családja nevében!

A szobor avatását követően közvetlenül kezdődik a Kutatók Éjszakája 2013 program előadássorozata. Itt már hatodik alkalommal várnak nagy szeretettel minden érdeklődőt, a szervezők hívnak mindenkit, akit érdekel a tudomány, a kutatás világa: gyerekeket és felnőtteket, fiatalokat és időseket, unokákat és nagyszülőket, diákokat és tanárokat, laikusokat és szakembereket! A rendezvényt 2013. szeptember 27.-én (pénteken) 15 óra 30 perckor Prof. Dr. Schmidt Rezső nyitja meg. Központi helyszín: Mosonmagyaróvár, Lucsony u. 2. (Biotechnológiai Oktató és Bemutató Központ). Programleírások és további információ a www.kutatokejszakaja.hu honlapon és a rendezvény plakátján található.

A számos érdekes előadást magában foglaló programsorozat keretében az Óvári Gazdászok Szövetsége vállalta, hogy az érdeklődők számára 20 órától kinyitja a Vár épületében található Intézménytörténeti Múzeumot és ott tárlatvezetést tart 22 óráig (a tárlatvezetések 20 percenként kezdődnek).

A programra szeretettel vár minden érdeklődőt a szervező NymE MÉK és az Óvári Gazdászok Szövetsége!

A hónap zárását az ez évben újraindított szakkollégium szemeszternyitó előadása jelenti, mivel a Cserháti Sándor Szakkollégiummal közös szervezésben a 2013/2014. tanévben is folytatjuk a szakkollégiumi előadássorozatot. A soron következő prezentációt Dr. Novák László (1992) ügyvezető igazgató (UNIVER-PENTA Kft. - Euro-Eco Csoport - az ország legnagyobb agrár-szaktanácsadó vállalata), a Vidékfejlesztési Szaktanácsadók Országos Szövetségének elnökhelyettese tartja 2013. szeptember 30-án (hétfőn) Agrár-szaktanácsadás mint élethivatás címmel, melynek meghívója itt tölthető le! A 17:30-kor a Gazdász Hotel (Mosonmagyaróvár, Gazdász utca 10.) Konferenciatermében kezdődő eseményre tisztelettel várunk minden érdeklődőt! A szakkollégiumi előadássorozatról bővebb információt itt talál!