Ünnepi tanévnyitó és Wittmann-díj átadás - 2013. szeptember 5.

2013. szeptember 5-én 10 órakor az óvári gazdászok hivatalosan is megkezdték az Alma Mater 195. tanévet az ősi vár falain belül.

Szövetségünk az ünnepi kari tanácsülésen adta át Dr. habil. Dr. h. c. Nagy Frigyes miniszter Úr és Dr. Tenk Antal Professor Emeritus Úr számára az idei - megújult - Wittmann Antal-díjakat.

A Tanács bevonulását és a Himnusz eléneklését követően a tanévnyitó ünnepi kari tanácsülést Prof. Dr. Faragó Sándor rektor köszöntője nyitotta meg, aki beszédében kiemelte: "Óvári gazdásznak lenni nem szakma, hanem hivatás. Ezt az intézmény közel két évszázados tradíciója igazolja és ennek a hagyománynak kell megfelelniük az első évfolyamos hallgatóknak is." A csütörtöki ünnepségen a Nyugat-magyarországi Egyetem vezetője elmondta: az elmúlt közel két évszázad sok sikert és csalódást is hozott, ám a mostani jubileum arra késztet mindenkit, hogy csak azokra a sikerekre és eredményekre gondoljanak, amik világhírűvé tették az óvári akadémiát. A rektor megemlítette még, hogy "a tanévnyitó ünnepségen összeolvad a múlt, jelen és a jövő, hiszen az első évfolyamosok fogadalomtétele mellett itt adják át az arany, vas és gránit díszokleveleket az ötven, hatvanöt és hetvenöt évvel ezelőtt végzett gazdászoknak. Legyenek ők példák a most első évfolyamos hallgatók előtt"írja a Kisalföld c. napilap beszámolójában. Prof. Dr. Faragó Sándor hozzátette: az ő munkájuk erősíti meg a kar jelenlegi oktatóit abban, hogy van értelme annak, amit csinálnak és van jövője az óvári gazdászképzésnek. Az intézmény vezetője emellett még kiemelte: a közelmúltban lezajlott akkreditációs eljárás folyamán a Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar az országban elérhető legmagasabb besorolást, illetve minősítést érte el a Magyar Akkreditációs Bizottság értékelése szerint.

Prof. Dr. Schmidt Rezső dékán ugyancsak a közel kétszáz éves hagyományokról szólva elmondta: "1818 óta szinte megszakítás nélkül minden tanév végén új gazdásznemzedék lép ki az intézmény kapuján. Kiemelte: az elmúlt időszakban nem kezelték megfelelő helyén a magyar mezőgazdaságot, ám ebben néhány éve már kedvező változás állt be. Ezt jelzi, hogy az elmúlt években lényegesen nőtt a karra jelentkezők száma. Az intézmény nyújtotta szakok lefedik az agrárium minden területét, az oktatóik több mint kilencven százaléka tudományos fokozattal rendelkezik" - olvasható Méhes Ákos riportjában. Ezzel a mutatóval országos szinten is az egyik legkiválóbbak közé tartozik a mosonmagyaróvári egyetemi kar.

A dékán az ünnepi kari tanácsülésen jelentette be, hogy a nemzeti ünnepünk alkalmából, 2013. augusztusában a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjével tüntették ki Dr. Benedek Pál professzor emeritust, az MTA doktorát. Az agrár-felsőoktatásban végzett magas színvonalú, eredményes és sikeres munkássága, az agrárágazat érdekében kifejtett, nemzetközileg is elismert tevékenysége, munkásságának elévülhetetlen érdemei elismeréséül vehette át a rangos kitüntetést, ahogy arról honlapunkon már korábban beszámoltunk.

A köszöntőket követőn Prof. Dr. Szakál Pál oktatási dékánhelyettes beszédében többek között elmondta, hogy nappali és levelező tagozatra összesen 228 első évfolyamos, valamint húsz szakmérnökhallgatót vettek fel idén Mosonmagyaróvárra. Az első évesek beavatási szertartása a fogadalomtétellel kezdődött, majd egy jelképes kézfogással fejeződött be, a "balekokat" Dr. Schmidt Rezső dékán fogadta hallgatóvá. Mosonmagyaróvár város részéről Szövetségünk elnökségi tagja, Dr. Iváncsics János alpolgármester köszöntötte a tanulmányaikat most kezdő hallgatókat. A Mosonmagyaróvári Városi TV-nek az eseményről készült beszámolója itt tekinthető meg. További videofelvételek az Oxygen TV youtube csatornáján ide kattintva válnak elérhetővé.

Ezt követően az Óvári Gazdászok Szövetségének elnöke szólt a vendégekhez, kiemelten a frissen felvett diákokhoz. Beszédét stílszerűen az 1938-ban végzett évfolyam kiadványának két élvezetes visszaemlékezésével kezdte, iránymutatást adva a balekok számára az előttük álló évekhez, felhívva figyelmüket az óvári hallgatói lét szépségei mellett kötelességeikre is. Fazekas Imre beszéde teljes terjedelmében ide kattintva válik olvashatóvá. Az első évfolyamos hallgatók az ünnepség során ajándékként kapták meg Szövetségünk legújabb - "Az Óvári Gazdász..." címet viselő - kiadványát, amely a magyaróvári diákéletbe nyújt bevezetést számukra.

Az ünnepség során több kinevezést és tudományos címet adott át az Alma Mater vezetése: Dr. Karácsony Péter és Dr. Milics Gábor habilitált doktori címüket, Prof. Dr. Bali Papp Ágnes az Állattudományi Intézet élére szóló kinevezését, Dr. Vér András és Schiller Ottília pedig az első évfolyam vezetésére jogosító megbízólevelüket vehették át.

Az ünnepélyes tanévnyitó egyik fénypontjaként került sor a megújult Wittmann Antal-díj átadására. Az óvári gazdász hagyományok őrzése és ápolása, valamint az ősi Alma Mater érdekében végzett kimagasló és önzetlen tevékenysége alapján idén Dr. habil. Dr. h. c. Nagy Frigyes nyugalmazott miniszter, az Óvári Gazdászok Szövetsége tiszteletbeli elnöke, és Dr. Tenk Antal Professor Emeritus, egykori intézetigazgató és rektorhelyettes, a Magyaróvári Mezőgazdasági Szakemberek Klubjának volt elnöke munkásságát ismerte el Wittmann Antal-díjjal az Óvári Gazdászok Szövetsége. A Szövetség 2013. augusztus 27-én tartott Közgyűlésének egyhangú döntésével odaítélt díjakat Fazekas Imre elnök adta át. A rangos elismerésekhez az Óvári Gazdászok népes családja nevében ezúton is gratulálunk a kitüntetetteknek, illetve köszönjük eddigi, az Akadémia és a Szövetség érdekében végzett kimagasló tevékenységüket! Jókívánságaink tolmácsolása mellett reméljük, hogy az eltelt esztendőkhöz hasonlóan a továbbiakban is segítik Szövetségünk további működését az Alma Mater és a gazdász hagyományok ápolása érdekében. Dr. Nagy Frigyes laudációja itt, valamint Dr. Tenk Antal méltatása ide kattintva érhető el.

Idén tizenegyedik alkalommal adományozott a Nyugat-magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kara „Mintagazdaság" címeket. Az erről szóló oklevelet is a tanévnyitón vehették át az érintettek. Ezúttal két vállalkozás, a balatonalmádi Imár Bt. állattenyésztés és növénytermesztés tevékenységi körben, illetve a dunakiliti Makay Kereskedelmi Kft. állattenyésztés, lovassportok és falusi turizmus tevékenységi körben nyerte el a „Mintagazdaság" címet.

Karunk nemes hagyománya, hogy a tanévnyitó ünnepség keretében vehetik át díszokleveleiket az 50-60-65-70-75 éve végzett egykori hallgatók. A bölcs gazdászok előtti tisztelgésen túl a nagy elődök által elért eredmények példaként állhatnak az egyetemi éveiket most kezdő hallgatók előtt. Az 50 éve végzett évfolyam nevében Prof. Dr. Dr. h. c. Gundel János mondott beszédet, amely teljes terjedelmében ide kattintva válik olvashatóvá. Az elmúlt évek tradícióihoz híven az évfolyam elkészítette jubileumi kiadványát, amelynek egy-egy példányával ajándékozták meg az Alma Mater jelenlegi vezetőit az ünnepség folyamán. Az évkönyvnek az Óvári Gazdászok Szövetsége számára rendelkezésére bocsájtott változata már honlapunkon is olvasható - a közlés engedélyezéséért ezúton is köszönetünket és hálánkat fejezzük ki az évfolyam felé!

A tanévnyitó ünnepi tanácsülés a hagyományokhoz híven a Szózat és a Gazdászhimnusz közös éneklésével zárult le.

További képek - Nagy Mária fényképsorozatai - az infomosonmagyarovar.hu honlapon ide (1.) és ide (2.) kattintva válnak elérhetővé.

 

Források:

Oxygen TV: Esküt tettek a gazdászjelöltek - http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=syPeB9gKldM

Mosonmagyaróvári Városi TV: Évnyitó az Egyetemen - http://www.duoinfomovar.hu/?view=dimtv#id_video=441

Oxygen Hírügynökség: Esküt tettek a gazdászjelöltek - http://o2hir.hu/hirek/mosonmagyarovar/20844

Kisalföld Online: A 195. tanévet kezdték meg a gazdászok - http://www.kisalfold.hu/mosonmagyarovari_hirek/a_195_tanevet_kezdtek_meg_a_gazdaszok/2348503/

Nagy Mária: Egyetemi tanévnyitó 1. (képgaléria) - http://www.infomosonmagyarovar.hu/kepek_lista/permalink:egyetemi-tanevnyito-1-foto-nagy-maria-2013-09-05/

Nagy Mária: Egyetemi tanévnyitó 2. (képgaléria) http://www.infomosonmagyarovar.hu/kepek_lista/permalink:egyetemi-tanevnyito-2-foto-nagy-maria-2013-09-05/