Adventi Hangverseny és évzáró Gyertyafényes Vacsora, 2016

2016. december 10-én az Alma Mater és Szövetségünk szervezésében 12. alkalommal került megrendezésre az Adventi Hangverseny Karunk Dísztermében, amelyet a hagyományos évzáró Gyertyafényes Vacsora követett.

A rendezvény kezdetén az Exaltabo Te deus Meus (Taizéi ének) kórusmű hangzott el a Canto Excolo kamarakórus előadásában. A vegyeskart első alkalommal köszönthettük adventi hangversenyünkön. A Jánossomorján 2004 októberében megalakult kórus számára az adventi, illetve karácsonyi fellépések immár hagyománnyá váltak, és nemcsak a környező településeken, hanem a határon innen és túl is öregbítik városuk jó hírnevét, vezetőjük Szabó Attila.

Ezt követően Dr. Szalka Éva dékán asszony adventi köszöntője következett. Beszédében kitért arra, hogy az esztendő ezen szakasza, az advent készülődéssel teli ünnepi hetei két fontos időszak kezdetét is jelentik egyúttal: a keresztény egyházi év és a karácsonyi ünnepkör kezdetét. A 2016. év számunkra, magyaróvári egyetemi polgároknak szintén egy új kezdetet jelentett. Január elsejével a Széchenyi István Egyetemhez történt csatlakozásunkkal új időszámítás kezdődött karunk életében, az év második felében pedig egy új dékáni vezetés kezdte meg működését. Kihangsúlyozta, hogy az új kezdetek mindig magukban rejtik a lehetőségeket is – az újra, a szebbre, a magasabb rendűre –, amelyekkel élni kell tudnunk. Köszöntőjét Pilinszky János adventi gondolataival zárta, majd békés boldog karácsonyt kívánt a megjelenteknek.

A folytatásban a Karácsony Ünnepe dalciklusból hangoztak el tételek a Canto Excolo kórus előadásában, majd Nagy Frigyes, aranydiplomás óvári gazdász, karunk díszdoktora hagyományosan zongora játékát hozta ajándékba számunkra. Idén egészen pontosan 55 esztendeje annak, hogy nyugalmazott miniszter úr a nagyhírű Mosonmagyaróvári Mezőgazdasági Akadémia által kiállított agrármérnöki oklevelét átvette 1961-ben. A jubileumhoz ezúton is nagy szeretettel gratulálunk!

Programunkat folytatva, Molnár Eszter, Dr. Molnár Zoltán dékánhelyettes úr lánya, a bécsi Technische Universität hallgatója következett, aki korábban már több alkalommal volt hangversenyünk vendége. Az idei hangversenyen a Somewhere only we know; a Something about December; és az Angyal című dalokat adta elő közönségünk számára. Az első programrész zárásaként újfent a Canto Excolo lépett fel, búcsúzóul Leonard Cohen-től a Hallelujah c. dalt hallgathattuk meg tőlük.

 

A szünetet követően Varga Miklós énekes, színművész műsora következett, akinek sokoldalúságát mi sem hangsúlyozza jobban, minthogy egyaránt megfordult rockzenei színpadon és színházi deszkákon is. Rendkívül nagy hangterjedelmét megcsodálhattuk többek között az István a király és a Jézus Krisztus szupersztár címszerepeiben, de legtöbbünk szívébe talán a felejthetetlen Európa c. dallal lopta be magát. Munkásságát többek között a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével és a Világ Magyarságáért-díjjal ismerték el. December 3-án egy nagyszerű életműkoncerttel ünnepelte 60. születésnapját a magyar rocktörténet kiemelkedő alakja a Syma-csarnokban.  

A Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar, valamint az Óvári Gazdászok Szövetsége az est fellépői mellett külön köszönetüket fejezik ki a hangverseny támogatóinak is. Mindazoknak, akik nemcsak most, de az elmúlt években is közvetlen anyagi támogatásban, vagy egyéb segítséggel járultak hozzá a program sikeréhez. Az idei év kiemelt támogatói az OTP Bank Nyrt. Mosonmagyaróvári Fiókja és a Tuttoferti Agrárkereskedelmi Kft voltak. Külön köszönet illeti Török Katalin virágboltját, az Egyetem Étterem és Konyha csapatát, a kari Hallgatói Önkormányzatot - kiemelten Tarró Judit elnököt, aki egyben az est háziasszonya is volt -, Rongits Pált és Miksóné Kopf Tímeát.   

Ezt követően az Óvári Gazdászok Szövetsége közel 70 fő részvételével tartotta meg hagyományos gyertyafényes, nosztalgiazenés évbúcsúztató vacsoráját az Egyetem Étteremben. 

Fazekas Imre köszöntötte a megjelenteket, és néhány mondattal búcsúztatta a Szövetség programokban gazdag elmúlt évét. Egyúttal felhívta a figyelmet a közeljövő programjaira, elsőként a 2017. január 28-án megrendezésre kerülő Gazdászbálra. Az elnöki beszámolót követően a rendezvény a hagyományoknak megfelelően vacsorával és hajnalig tartó zenés-táncos mulatsággal folytatódott.

 

 

Jávorka Dénes további felvételei ide kattintva tekinthetők meg.