Tudományos nap Fekete István szobrának és Szajkó László emléktáblájának avatásával

Szövetségünk társszervezésében újfent megrendezésre került az Óvári Tudományos Nap 2016. november 10-én. A 36. alkalommal létrejött rendezvény számos szatelit programmal egészült ki: a hallgatók számára szakmai nap és kiállítás nyílt meg I. Mosonmagyaróvári Agrártájoló néven, lelepleztük Prof. Dr. Szajkó László emléktábláját és felavattuk Fekete István óvári gazdász író szobrát a Várhídon.

2016. január elsejével Alma Materünk a győri Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karaként folytatta tovább lassan 200 éves működését. Az új integráció biztosítja karunk számára az ősi tradíciók, a megőrzendő értékek, a tudományos élet továbbvitelét, reményeink szerint felgyorsuló fejlődésünket. Az immár XXXVI. Óvári Tudományos Napot is ezen gondolatok, a "Hagyomány és innováció az agrár- és élelmiszergazdaságban" jelmondat szellemében rendezték meg. A konferenciára hazánk számos felsőoktatási intézményéből, és külföldről is érkeztek résztvevők, akik számos szekció keretén belül vitathatták meg tudományterületük aktuális kérdéseit (az ülésszak programfüzete ide kattintva válik elérhetővé).

A Mosonmagyaróvári Városi TV riportja az eseményről:

 

Az eseményen készült képek ide kattintva tekinthetők meg (Fotó: Jávorka Dénes)

A szatelitrendezvények sorát az I. Agrártájoló nyitotta meg 8 órakor a kar "B" épületének Aulájában. Itt 30 cég mutatkozott be hallgatóink számára és adott betekintést szűkebb szakterületükre a munkaerő-piaci belépés előtt álló fiataloknak. A rendezvény szervezői vallják, hogy a hallgatói innovatív tudáshoz, megfelelő tájékozottságukhoz a piaci szereplőkkel való megismerkedés és kapcsolattartás alapvető feltétel.

Az Óvári Tudományos Naphoz kötődő második eseményre 9 óra 30 perckor került sor, melynek keretében felavatták a húsz esztendeje elhunyt Dr. Szajkó László professzor úr emléktábláját a "B" épület homlokzatán. Ünnepi beszédet Dr. Gaál Katalin professor emerita, az Állattudományi Intézet egykori vezetője mondott (Professzor Asszony megemlékezése honlapunkon is olvasható), majd az emléktábla-állítást kezdeményező 1970-ben végzett óvári gazdász évfolyam, professzor úr tisztelői, az Óvári Gazdászok Szövetsége és az Alma Mater képviselői helyezték el koszorúikat.

Az eseményen készült képek ide kattintva tekinthetők meg (Fotó: Jávorka Dénes)

A Mosonmagyaróvári Városi TV riportja az eseményről:

 

Alma Materünk fennállásának 2018-ban esedékes bicentenáriumára készülve az Óvári Gazdászok Szövetsége – a Karral közösen – több esemény, illetve műalkotás (szobor, emléktábla) megvalósítását tervezi a közelgő jubileumig hátralevő két év folyamán. Ennek a – jubileumhoz kapcsolódó – előkészületnek az első eseményeire az előző három évben már sor került többek között három mellszobor felállításával.

Az idei évben Fekete Istvánnak, Alma Materünk talán legismertebb egykori diákjának, a hazai irodalom egyik legjelentősebb hatású művelőjének szerettünk volna egy reprezentatív emlékművet állítani, amelyet a magyaróvári belvárost az ódon Várkastélyunkkal összekötő kőhídra helyeztünk el. A szobor leleplezésének időpontja nem véletlenül esett 2016-ra, ezzel is méltó módon próbáltunk megemlékezni az író 90 esztendeje befejezett magyaróvári tanulmányainak jubileumára.

A XX. századi magyar irodalom legolvasottabb magyar írójának életében Mosonmagyaróvár és az Akadémia emléke nem múlt el nyomtalanul. A Szigetköz és a Hanság, valamint Magyaróvár belvárosa a tanintézetnek helyet adó Vár épületével, a Lajta több ágával, a hatalmas kiterjedésű gyönyörű parkkal, amelynek közepén a kollégium található, Fekete Istvánt is megihlették. Korabeli leírások szerint tanulmányai végeztével egy kis csomag kézirattal hagyta el Magyaróvárt. A Szigetköz pedig később is kedvenc területei közé tartozott, illetve az 1968-ban megjelent Barangolások c. könyvét az akkor fennállásának 150. évfordulóját ünneplő egykori iskolájának ajánlotta.

A közadakozásból felállított szobor számos nagylelkű és önzetlen ember, vállalat, szervezet és intézmény segítségével készült el, külön is kiemelendő Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata. Dr. Árvay István polgármester úr és a Képviselőtestület döntése alapján az Önkormányzat a Trischler Ferenc pécsi szobrászművész által megalkotott műremek összköltségének megközelítőleg felét vállalta magára. Ezúton is köszönet illeti támogatóinkat!

A Mosonmagyaróvári Városi TV riportja az eseményről:

 

A szoboravatási ünnepség kezdetén Heiter Panna 7. osztályos tanuló (Fekete István Általános Iskola) olvasott fel egy részletet Fekete István: Ősz c. novellájából. Ezt követően Fazekas Imre, az Óvári Gazdászok Szövetségének elnöke köszöntötte a megjelenteket, beszédében hangsúlyozva, hogy a szobor felállítása által a híd új szimbolikus értelemmel töltődött fel. Dr. Árvay István polgármester mondandójában szintén a várost és az egyetemet összekötő kapocsnak nevezte a hidat. Az eseményen dr. Nagy István államtitkár elevenítette fel Fekete István életútját, dr. Földesi Péter rektor és dr. Vér András intézetigazgató személyes olvasmányélményeiken keresztül emlékeztek meg az író munkásságáról. A szobor leleplezését követően Bodó Zoltán plébános áldotta meg az alkotást, a résztvevők koszorúzással tisztelegtek az író, gazdász emléke előtt. 

Az eseményen készült képek ide kattintva tekinthetők meg (Fotó: Jávorka Dénes)