Megemlékezés az 1956-os forradalomról, 2016. október 26.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából rendezett városi és egyetemi megemlékezéseknek idén is egyik szervezője volt Szövetségünk.

2016. október 26-án, 14 órai kezdettel tartottuk meg hagyományos ünnepségünket a Vár épülete előtt található mementónál. Ünnepi beszédet mondott Dr. Tenk Antal professor emeritus, amelyet koszorúzás követett.

A hallgatótársak nevében Dr. Mihalcsik János (1960), az Alma Mater képviseletében Dr. Szalka Éva (1993) dékán és Hanczné Dr. Lakatos Erika (2002), valamint Dr. Molnár Zoltán (1985) és Dr. Kovács Attila (1993) dékánhelyettesek helyezték el az emlékezés virágait. Szövetségünket képviselve Fazekas Imre (1987) elnök és Dr. Réti József (1957) koszorúzta meg a diákáldozatok emlékművét. Az 56-os Egyesület nevében Gábor Józsefné elnökasszony, Mosonmagyaróvár Város Önkormányzatának képviseletében Dr. Iváncsics János (1989) alpolgármester és Fehérné Bodó Mariann jegyzőasszony hajtottak fejet.

A Polgármesteri Hivatal után a magyaróvári temetőben folyatódott a megemlékezés, Széles Sándor (1986), megyei kormánymegbízott beszédével. A temetőtől gyalogos felvonulás indult a Gyásztérre, a véres sortűz helyszínére. Itt 17 órakor kezdődött megemlékezés, ahol ünnepi beszédet mondott Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője, majd Markus Meckel, a Német Demokratikus Köztársaság (NDK) utolsó külügyminisztere. Szövetségünk és az Alma Mater közösen helyezte el koszorúját a Golgota előtt.

 

A kisalfold.hu megemlékező cikke

További felvételek a kisalfold.h oldalon

További felvételek a duoinfomovar.hu oldalon

A Mosonmagyaróvári Városi TV felvétele (Városi koszorúzások)

A Mosonmagyaróvári Városi TV felvétele (Gyásztér)