Tanévnyitó és Wittmann-díjak átadása - 2016. szeptember 2.

Megkezdődött a 198. év az Alma Materben! A Széchenyi István Egyetem keretein belüli első tanévnyitó ünnepi kari tanácsülésen Szövetségünk nevében Dr. Kalocsai Renátó elnökhelyettes adta át a Közgyűlésünk által odaítélt Wittmann Antal-díjakat két nagyszerű gazdásztársunknak, Antal Zoltán és Dr. Gundel János uraknak.

A megjelentek egyperces néma felállással emlékeztek meg a közelmúltban elhunyt Dr. Kuroli Gézáról a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karán az idei tanévnyitó ünnepség kezdetén. Az ünnepséget Dr. Szalka Éva dékánasszony és Dr. Földesi Péter rektor úr beszédei nyitották meg, majd az első évfolyamos hallgatók beiktatását Dr. Kovács Attila dékánhelyettes úr vezette le. Balekjainkat Dr. Nagy István államtitkár úr, Dr. Széles Sándor kormánymegbízott úr és Dr. Iváncsics János alpolgármester úr köszöntötték ezen alkalomból.

"Egy új egyetemen kezdik meg tanulmányaikat az első évfolyamos gazdászhallgatók" – hangoztatta köszöntőjében Dr. Szalka Éva dékán, utalva az új integrációra, ami mint mondta: sok új feladatot jelent számukra és fontos, hogy jól beilleszkedjenek az egyetem szervezetébe. Négy kiemelt stratégiai célról beszélt a kari vezető: a hallgatói létszám növelése mellett az oktatási struktúra átalakítása a reális és szükséges igényeknek megfelelve, a Széchenyi-egyetem szerves részévé válni, megőrizni a hazai agráriumban betöltött szerepet, amit két évszázad alatt elért az intézmény, valamint méltóképpen megemlékezni majd a kétszáz éves jubileumról.

Dr. Földesi Péter rektor ugyancsak a kar kétszáz éves múltjáról beszélt. Ahogy fogalmazott: bár a kar az idők során több intézményhez is tartozott, a vár, ahol azóta is működik, ma is itt van és itt lesz a jövőben is. Ez szimbolizálja az állandóságot, amit a helyi szakmai közösség kitartóan visz tovább. Azt az értéket, ami a kar múltjában, jelenében és jövőjében is megvan, tovább kell vinni a jó gazda gondosságával. A rektor hozzátette: reméli, hogy közös erővel olyan jövőt tudnak felépíteni, ami méltó lesz a kétszáz éves múlthoz.

Dr. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára az óvári gazdászok nagy közösségéről beszélt köszöntőjében. Azt mondta: a tanulmányaikat most megkezdő hallgatók jó döntést hoztak, amikor úgy döntöttek, hogy a mezőgazdaságban akarnak majd dolgozni és jó döntést hoztak akkor is, amikor a nagy múltú mosonmagyaróvári intézményt választották. Széles Sándor kormánymegbízott felidézve a kar kétszáz éves múltját, kijelentette: "bátran tanulhatunk az elődöktől, akik már akkor tudták, hogy alkalmazkodni kell a változó világhoz". Az intézménynek most is fel kell ismernie, hogy merre van az innovatív fejlődés lehetősége az agráriumban és az élelmiszeriparban, mire van szükség. Ennek megfelelően kell kialakítani a képzés struktúráját. A város nevében Iváncsics János alpolgármester köszöntötte az első évfolyamos hallgatókat, mint mondta: "érezzék otthon magukat Mosonmagyaróváron".

Az ünnepséget az arany díszoklevelek átadása zárta, idén az 1966-ban végzett évfolyam tagjai kapták meg az 50 évvel ezelőtti diplomaszerzésük jubileuma alkalmából e kitüntető elismerést. Az évfolyam nevében Dr. Szántosi Antal mondott beszédet és köszönte meg az Alma Mater által odaítélt aranydiplomát.

 

A díjazottaknak és díszokleveles gazdásztársainknak ezúton is gratulálunk, a friss első évfolyamos hallgatóknak pedig sikeres tanulmányokat és boldog diákéveket kívánunk! 

 

 

 

 

Az ünnepségen készült további képek ide kattintva tekinthetők meg. (Fotó: Kun Zoltán, photoz.hu)

A duoinfomovar. hu által készített képek ide kattintva tekinthetők meg.

Forrás: kisalfold.hu