Életműve elismeréseként Sófalvy Ferenc-díjjal tüntették ki Prof. Dr. Gaál Katalint

Kovácsné Prof. Dr. Gaál Katalint, Alma Materünk első Professor Emeritáját életműve elismeréseként Sófalvy Ferenc-díjjal tüntették ki az idei Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon Hódmezővásárhelyen.

Gaál Katalin professzor asszony 1948-ban született Mosonmagyaróvárott. 1970-ben szülővárosában okleveles agrármérnöki, majd Gödöllőn 1986-ban mérnöktanári diplomát, 1976-ban egyetemi doktori, 1995-ben a mezőgazdasági tudomány kandidátusa fokozatot szerzett, 1999-ben habilitált. Első és egyetlen munkahelye a Mosonmagyaróvári Agrártudományi Egyetem. Miután végigjárta az egyetemi oktatói ranglétrát, 2000-ben megkapta egyetemi tanári kinevezését. 1995-től az Állattenyésztéstani Tanszék vezetője, 2002-től az Állattudományi Intézet igazgatója nyugdíjba vonulásáig, majd emerita professzorként dolgozik tovább.

Oktatói és kutatói munkásságának középpontjában a magnézium adagolással kapcsolatos hatásvizsgálatok és a baromfitenyésztés állt. Nevéhez fűződik több mint 25 éve az őshonos sárga magyar tyúk fajtafenntartása és génmegőrzése, valamint az elitállomány tenyésztésszervezése Mosonmagyaróváron. Más pályázatok mellett konzorcium vezetőként részt vett a régi magyar tyúk génvagyon tenyészállat-forgalmazási, valamint termékfejlesztési alapjainak kidolgozásában.

2002-2013 között az Ujhelyi Imre Állattenyésztési Doktori Iskola állattenyésztési programvezetője. Számos szakmai testület tagja és vezető tisztségviselője. Kiterjedt publikációs listával rendelkezik, több szakkönyv fejezeteinek és egyetemi jegyzeteknek szerzője. Életműve elismeréseként Sófalvy Ferenc-díjjal tüntették ki az idei Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon, amelyhez az Óvári Gazdászok népes családja nevében ezúton is gratulálunk!

Kovácsné Prof. Dr. Gaál Katalinnal e jeles alkalommal a Magyar Állattenyésztők Lapja készített interjút, amely az alábbiakban olvasható.

Forrás: Magyar Állattenyésztők Lapja. 2016. 6. 50.