Prof. Dr. Neményi Miklóst az MTA rendes tagjává választották

2016. május 2-án az Akadémikusok Gyűlése zárt ülésén megválasztotta a Magyar Tudományos Akadémia új rendes, levelező, külső és tiszteleti tagjait. Az MTA 187. közgyűlésének első napján Alma Materünk professzorát, Dr. Neményi Miklóst a szervezet rendes tagjává választotta.

 

Prof. Dr. Neményi Miklóst (Szombathely, 1947) intézményünk egykori dékán- és rektor-helyettesét, az Európai Agrárműszaki Bizottság alelnökét még 2010. május 3-án választotta levelező tagjainak sorába az MTA. 1972-ben diplomázott gépészmérnökként a Budapesti Műszaki Egyetemen, majd a körmendi Mezőgazdasági Gépész Üzemmérnöki Karon dolgozott. 1979-ben került az Agrártudományi Egyetem Mosonmagyaróvári Mezőgazdaságtudományi Karára. 1987-ben bízták meg a Műszaki és Környezettechnikai Tanszék vezetésével, majd 1997-ben kérték fel az Agrárműszaki Intézet megszervezésére és igazgatói feladatainak ellátására (1999-től az intézet neve: Agrárműszaki, Élelmiszeripari és Környezettechnikai Intézet, 2005-től Biológiai Rendszerek Műszaki Intézete). 1999-ben hozta létre az Élelmiszeripari gépek, Műveletek és Környezettechnikai Tanszéket, illetve az MTA Mezőgazdasági Termékek Feldolgozása Kutatócsoportot, mindkét egység vezetését ellátta. 2000-től a kar tudományos dékán-helyettese két cikluson keresztül, majd 2008-tól volt a Nyugat-magyarországi Egyetem tudományos és külügyi rektor-helyettese. Társvezetője a Columbia Egyetem környezetvédelmi szemináriumának, vendégprofesszorként működött Stuttgart-Hohenheimben, Münchenben és Wilhelmshavenben. Munkásságát többek között Szabó Gusztáv-emlékéremmel, Szabadalmi Nívódíjjal, Akadémiai-díjjal és Bánházi Gyula-díjjal ismerték el.

Prof. Dr. Neményi Miklós jelenleg a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar Biológiai Rendszerek és Élelmiszeripari Műszaki Intézetének professzora, a Bécsi Műszaki Egyetem vendégprofesszora. Szűkebb szakterülete a precíziós, távérzékelésre és térinformatikára alapozott növénytermesztési technológiák tudományos megalapozása és fejlesztése. Levelező taggá választása után 96 tudományos publikációt jelentetett meg, főleg társszerzőkkel. Elsők között teremtette meg a precíziós, fenntartható növénytermesztési technológiák és a döntéstámogató növényfiziológiai modellek kapcsolatrendszerét, amely a fenntarthatóság és egyben klímaváltozás hatásának elemzésére is lehetőséget ad. Ezen a területen együttműködést alakított ki a NASA Goddard Intézetével (GISS). A témakörben több nemzetközi konferenciát szervezett, több könyvet szerkesztett és könyvrészletet írt. A Wittmann Antal Multidiszciplináris Doktori Iskola vezetője.

Egykori hallgatói, az óvári gazdászok népes családja nevében ezúton gratulálunk professzor úrnak a kitüntető címhez, további munkájához pedig jó egészséget kívánunk!

 

Forrás: mta.hu