Az Eke és a Szántás Története kiállítás felújítása

Az Óvári Gazdászok Szövetsége felújíttatta a párját ritkító és roppant értékes, azonban az évek során eléggé leromlott állapotba került "Az Eke és a Szántás Története" kiállítást, amelyet a Hansági Múzeummal közösen szervezett Kulturális Örökség Napja keretében mutatott be Dr. Schmidt Rezső dékán.

 

A Nyugat-magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karának jogelődje 1983-ban nyitotta meg a Mezőgazdasági Múzeum rendezésében eketörténeti kiállítását, amely az Óvári Gazdászok Szövetsége segítségével került felújításra 2015. szeptemberében. A bemutatott anyag az eke és rajta keresztül a földművelés fejlődésének fontosabb állomásait mutatja be, az ősi ekéktől a XX. század közepéig gyártott modern ekékig. A kiállítás nagy gondot fordított a mosoni Kühne-gyár ekéinek bemutatására is. A gyár a 19. században az akkori legkiválóbb ekéket gyártotta és sorra nyerte meg a nemzetközi kiállításokon az elismerő díjakat.

A felújított tárlatot Prof. Dr. Schmidt Rezső egyetemi tanár, a Nyugat-magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar dékánja mutatta be 2015. szeptember 19-én (szombaton) 15 órai kezdettel a Kulturális Örökség Napja programsorozat részeként. 

Az eseményről bővebben ide kattintva olvashatnak.