1956-os megemlékezés és könyvbemutató

Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából rendezett városi és egyetemi megemlékezéseknek idén is egyik szervezője volt Szövetségünk. A programsorozatból két eseményen rendelkeztünk érintettséggel.

2014. október 26-án, délután 2 órai kezdettel tartottuk meg hagyományos ünnepségünket a Vár épülete előtt található mementónál. Ünnepi beszédet mondott Dr. Nagy Miklós, az intézmény egykori, az 56-os eseményeken részt vett hallgatója, amelyet koszorúzás követett.

A hallgatótársak nevében Dr. Kuroli Géza (1960) professor emeritus és Dr. Mihalcsik János (1960), az Alma Mater képviseletében Dr. Schmidt Rezső (1977) dékán és Dr. Dóka Ottó dékánhelyettes helyezték el az emlékezés virágait. Szövetségünket képviselve Fazekas Imre (1987) elnök és Dr. Réti József (1957) koszorúzta meg a diákáldozatok emlékművét. Az 56-os Egyesület nevében Gábor Józsefné elnökasszony és Beregszászi Balázs, Mosonmagyaróvár Város Önkormányzatának képviseletében Dr. Iváncsics János (1989) alpolgármester, Fehérné Bodó Mariann jegyzőasszony és Dr. Csanádi Viktória aljegyző asszony hajtottak fejet.

A rendezvénysorozat keretében a mosonmagyaróvári Gyásztéren 17 órakor kezdődött megemlékezés, ahol ünnepi beszédet mondott Dr. Nagy István (1992), a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. Szövetségünk és az Alma Mater közösen helyezte el koszorúját a Golgota előtt.

A Mosonmagyaróvári Városi TV felvételei ide kattintva tekinthetők meg.

A városi gyásznapon Horváth Attila által készített képek az infomovar.hu oldalon tekinthetők meg.

A városi gyásznapon Milkovits Tibor által készített képek a duoinfomovar.hu oldalon tekinthetők meg.

Az Óvári Gazdászok Szövetsége szervezésében 2014. október 28-án 17:30-kor kezdődött Dr. Nagy Miklós: Óvári gazdászok és tanáraik az 1956-os forradalomban c. kötetének bemutatója a Hansági Múzeum Cselley-házában.

A házigazdák nevében Székely Zoltán múzeumigazgató és Fazekas Imre (1987) elnök köszöntötték a megjelenteket, majd L. Burda Zsuzsanna szavalta el Múltidézés c. versét. A könyvet és a szerző munkásságát Szalay Balázs gimnáziumi történelemtanár, a Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulatának elnöke méltatta, majd Dr. Nagy Miklós ismertette a könyv megírásának előzményeit. Az eseményt Dr. Kuroli Géza (1960) epilógusa zárta, aki egyrészt mint az októberi események szereplője, másrészt mint a kötet lektora osztotta meg a közönséggel gondolatait.

A rendezvényen bemutatásra került Polgár Ildikó Munkácsy-díjas keramikusnak az óvári sortűz áldozatairól készített porcelánképe, és az író saját - ugyanezen témájú - festménye is.

A kötet megvásárolható az Óvári Gazdászok Szövetségénél a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen!

A könyvbemutatóról a Mosonmagyaróvári Városi TV által készített riport ide kattintva érhető el.

A könyvbemutatón Horváth Attila által készített képek az infomovar.hu oldalon tekinthetők meg.

Az Óvári Gazdászok Szövetsége ezúton is köszönetet mond az est szereplőinek, hogy önzetlen segítségükkel hozzájárultak az esemény sikeréhez, illetve külön háláját fejezi ki Székely Zoltán múzeumigazgatónak, hogy együttműködésünk keretében újfent vendégül látta egy rendezvényünket a Cselley-ház dísztermében.

(Felhasznált képek: Horváth Attila - infomovar.hu)