Jubilál az 50 éves Lovasiskola - emlékülés és emléktábla-avatás 2013. október 12-én

"Agrártudományi Főiskolánk a LHÁG üzemeltetésében egy szép, sportszerű és a gyakorlati ismereteket bővítő létesítménnyel gyarapodott." - írja Prutkay János, a mosonmagyaróvári lovasiskola vezetője 1963 októberében az Óvári Mezőgazda hasábjain.

"Kormányunk határozata alapján a FM Lótenyésztési Főigazgatósága 30 lovasiskolát állított fel az országban. Ezek közül 2, mint bázis lovasiskola működik, melyek közül az Agráregyetem lovasiskolája már évek óta működik - igen szép eredménnyel - a másik pedig Főiskolánkon kezdte meg működését 1963. III. 17-én. ...

A rendszeres oktatás 1963. szeptemberében indult meg 20 hátaslóval. Jelenleg az iskola 20 lovaglásra alkalmas lóval rendelkezik, ezekből 11 csikó belovaglás alatt állt és oktatási célra szeptemberben váltak alkalmassá és 9 mén, amelyek a fedeztetési idény befejeztével ugyancsak a lovasiskola rendelkezésére állnak. Az iskola elhelyezése jelenleg még az oktatási üzemben van. Az ősz folyamán pedig átköltözik a Főiskola közelében lévő Alsó-Majorba, amely végleges elhelyezési körzete lesz."

A Lajta-Hansági Állami Gazdaság segítségével újra felélesztett lovaglást - a legigazibb és talán legszebb gazdászsportot - a régmúlt elődök még a nélkülözhetetlen szakmai ismeretek között tartottak nyilván, de a közelmúlt és a jelen végzősei is egészen biztosan hasznát veszik az ilyen jellegű ismeretanyagnak, a ló és a lovassportok szépségeinek megtapasztalása mellett. Fontos megjegyezni, hogy létrehozásával az Alma Mater gazdászhallgatóinak gyakorlati oktatásán túl a mosonmagyaróvári fiatalok is lovaglási lehetőséghez jutottak.

Az iskola első vezetője 1971-es nyugdíjazásáig Prutkay János volt, aki tanítványaival sikeresen szerepelt a különféle hazai és nemzetközi lovasversenyeken és megteremtette az alapját a máig összetartó óvári lovasok közösségének. Az 50 évvel ezelőtt indult képzés eredményeire nem kellett sokat várni: ifj. Prutkay János (1965) magyaróvári hallgató már az alapítás évében oklevelet kapott a Kecskeméten megrendezett országos bajnokságon, majd 1964-ben az előkelő második helyezést érte el 108 versenyző közül. Id. Prutkay János arra törekedett, hogy "tanítványai - 69 fiú és 9 leány - a tanfolyam heti 2-2 elméleti és gyakorlati foglalkozásán a lóval kapcsolatos tudnivalókat is elsajátítsák, hogy majdan mint vonóerőt is számításba vehessék. Az állomány ebben az évben15 sportló volt, nagyrészt bábolnai félvér, továbbá néhány telivér. Köztük volt Incidens is, a híres Imperiál testvére." - olvasható Walleshausen Gyula 1964-ben megjelent adatokra támaszkodó írásában.

A későbbiekben további rengeteg szép sikereket elért, illetve számtalan rangos versenynek otthont adó Lovasiskola létrehozásának félévszázados jubileuma alkalmából a Nyugat-magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kara - Dr. Pongrácz László szakirányfelelős egyetemi adjunktus és Prof. Dr. Bali Papp Ágnes intézetigazgató vezetésével - a Lajta-Hanság ZRt., az Óvári Gazdászok Szövetsége, valamint Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata és a Győr-Moson-Sopron Megyei Lovas Szövetség támogatásával emlékülést és emléktábla-avatást szervez 2013. október 12-én (szombaton) 10 órakor a Biotechnológiai Oktató és Bemutató Központban (9200 Mosonmagyaróvár, Lucsony utca 2.).

A lovas szakmai rendezvény célja, hogy a nagy múltú óvári lovasiskola alapításának 50. évfordulójához kapcsolódóan bemutassa a Kar és az Állattudományi Intézet lovas szakterületen kifejtett oktatási és kutatási tevékenységét, az emléktáblák állításával pedig elődeink példamutató szakmai tevékenysége előtt kíván tisztelegni. Az esemény meghívója, illetve plakátja a kulcsszavakra kattintva válnak elérhetővé. A több neves előadót és szakembert - köztük Prof. Dr. Sótonyi Pétert, az Állatorvos-tudományi Kar dékánját és Komjáthy Györgyöt, az Ádám Zoltán Díjlovagló Központ vezetőjét - felvonultató előadássorozatra és emléktábla-avatásra minden érdeklődőt nagy szeretettel várnak a rendezők!

A bevezető felvételen a több óvári gazdász családtaggal is rendelkező Blaskovich-család méneséből származó Kincsem, a csodakanca látható. A cikk elején szereplő kép rendelkezésre bocsájtásáért pedig Dr. Kocsis Sándort illeti köszönet!

 

Források:

Prutkay János: A lovasiskola hírei. Óvári Mezőgazda. 1963. 8. 7. 15. o.
Walleshausen Gyula: A magyaróvári agrárfelsőoktatás 175 éve. PANNON Agrártudományi Egyetem Mezőgazdaságtudományi Kar. Mosonmagyaróvár, 1993. 209. o.