Gazdász Néptáncegyüttes a Székely Vágtán!

Kora tavasz óta készült a fennállásának 55. évfordulóját élő Óvári Gazdász Néptáncegyüttes a sepsiszentgyörgyi szervezésű Székely Vágta rendezvénysorozatra.

Július 9-én indult útnak a 38 fős együttes, tagjai közt tudva a Radák Márton prímás által vezetett Sárarany Népzenekart. A testvérvárosi rendezvényen a fellépés lehetőségét dr. Nagy István polgármester úr és Tibori Pál Levente vezérigazgató kezdeményezte és menedzselte a megvalósulásig. A csodaszép utat és a gigantikus rendezvényen való szereplés lehetőségét nekik köszönheti az Együttes. Az utazás fő támogatója az SMR Automotive Bt. mosonmagyaróvári vezérkara volt, nekik külön köszönjük együttesünk támogatását.

Utunk során megismerhettük Kolozsvár nevezetességeit, a Tordai-hasadék szépségét, Fehéregyházán a Petőfi emlékhelyet, Székelyudvarhely csodaszép Szent István termét a Városházán, a Hargita fenyveseit és a borvizeket. Természetesen a táncosok és zenészek nem csak vízen éltek, a hazai finom borok – fehér, rosé és vörös – fogytával a csíki sörök is segítettek a hosszú odavissza utazás fáradalmainak enyhítésében.

Sepsiszentgyörgyön szeretetteljes baráti fogadtatásban volt részünk, kényelmes szállást biztosított a Puskás Tivadar Kollégium, a jó ellátásról a konviktus szakácsai gondoskodtak.

A történelem és művészettörténet szakos tanárnő, mint képviselőtestületi tag és alkalmi idegenvezető Sepsiszentgyörgy bemutatásánál mindnyájunk kíváncsiságát, szakszerű és történelemhű válaszaival, kielégítette. A közel hatvanötezer lakosú – kétharmados többségben magyar anyanyelvű – város szép épületekkel és parkokkal rendelkezik. A belvárosban működő piac és üzletek lehetőséget nyújtottak az ajándékok vásárlására is.

Szép időt fogtunk ki az utazásra és a vendégszereplésre is. Táncosaink már a kemény próba idején tapasztalhatták a helyi klíma – a páradús, meleg idő – „kedvező” hatását. A péntek esti főpróbát Maksa település melletti Óriáspince-tetőről nézhettük végig. A nagyszínpad hangosítása és kivetítője különös élményt nyújtott a Honvéd Táncszínház és a Háromszék Néptáncegyüttes közös előadásában megjelenített „Tűztánc” táncjáték figyelése során. Ez az előadás, a környezet, a több ezer néző már a főpróbán előkészítette táncosainkat és zenészeinket a szombat esti bemutató műsorra. Az izgalom levezetéseként és a fellépésre hangolásként a kollégium udvarán egy szolid két órás zene-tánc és énekórát tartottunk.

Szombaton a vendéglátók vittek ismét a tetőre, de akkor már szereplőként. A fogathajtó verseny eredményhirdetését követően a lenyugvó nap sugarainak világításában került sor az egy órás néptáncos műsor előadására. Már az első táncszámot tapssal és éljenzéssel fogadták a nézők, a jelenlévő háromszéki-, csíki székelyek és a többi székből érkezettek, akik 5-6 ezren lehettek legalább! Ez felvillanyozta zenészeinket és táncosainkat, így a kezdeti szorongás szerencsére gyorsan elmúlt, felszabadult, pörgő műsort adva mutatták be „Kis-Magyarország” néptáncait és népzenéjét. A műsorzáró táncszám, a Hajdúsági táncok ismétlését követelte a nézőközönség, de sajnos a program csúszása erre nem adott lehetőséget.

Produkciónk sikerét a személyes elismerésekkel, dicséretekkel nyugtázhattuk, melyeket a Tető oldalában felállított sátrak alatt étkező és vidáman italozó nézőinktől kaptunk.

A műsorunkat követő „Tűztánc” előadás óriási közönségsikert aratott! A Himnusz és a Székely himnusz éneklésével zárult a Székely Vágta 2013. évi programja. Felemelő és egyben csodálatosan borzongató érzés volt hallgatni, valamint az óriási tömeggel együtt beleénekelni az Olt völgyébe nemzeti dalainkat. Bízunk abban, hogy találkozunk még Háromszék lakóival, élvezhetjük vendégszeretetüket és majd viszonozhatjuk is itt Mosonmagyaróváron testvári fogadtatásunkat!

Dr. Orbán József együttes-vezető