2013-as felvételi hírek az Alma Materből

Összességében száznyolcvan új hallgatót vettek fel a mosonmagyaróvári egyetemi kar képzéseire.

Az intézmény vezetése szerint ez a létszám még nőni fog a pótbeiratkozások során, hiszen köztudott, hogy jövőre vélhetően magasabb pontszámokkal lehet majd bejutni a felsőoktatásba - nyilatkozta Prof. Dr. Szakál Pál a Kisalföld napilap számára adott riportjában (Méhes Ákos eredeti cikke itt tölthető le).

A kisalfold. hu írása szerint a többi felsőoktatási intézményhez hasonlóan kevesebben adták be jelentkezésüket a Nyugat-magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Karára, mint tavaly. A csökkenés mértéke viszont kisebb volt az országos átlagnál – tudtuk meg dr. Szakál Pál oktatási dékánhelyettestől.

Elmondta: ennek megfelelően alakultak a felvételek is a mosonmagyaróvári karon. Szinte a tavalyival megegyező létszámot, összességében száznyolcvan hallgatót vettek fel. A költségtérítéses képzéseknél tapasztalható némi visszaesés, ennek oka a dékánhelyettes szerint, hogy túl nagy anyagi terhet jelent ez a kiadás a családoknak.

Dr. Szakál Pál hozzátette: a létszám vélhetően még növekedni fog a pótjelentkezéseknek köszönhetően. A várhatóan jövőre emelkedő felvételi ponthatárok miatt sokan még kihasználják az utolsó lehetőséget, hogy alacsonyabb pontszámokkal bekerülhessenek a felsőoktatásba. A tapasztalatok is azt mutatják, hogy sokan élnek a pótjelentkezés adta lehetőséggel, tavaly például közel ötven hallgatót vettek így fel. A kar kapacitása, tudományos elismertsége és infrastruktúrája alapján akár a jelenleginél kétszer több hallgató felvételére is lehetőség van.

Az induló szakok közül nagyon népszerű az élelmiszer-mérnöki, a gazdasági, vidékfejlesztési, a környezetgazdálkodási, valamint a hagyományos mezőgazdasági mérnöki. Ugyanakkor a mezőgazdasági és élelmiszer-ipari gépészmérnöki szakra nappali képzésre ezúttal kevesebben jelentkeztek, nőtt viszont az érdeklődés levelező tagozaton. Az újonnan bevezetett felsőoktatási szakképzésre is élénk volt az érdeklődés. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is sokan jelentkeztek a karon folyó mesterképzésekre az ország minden részéről. Főként a környezetgazdálkodási, agrármérnöki, illetve élelmiszer-biztonsági és minőségi szakok voltak népszerűek.

A dékánhelyettes hozzátette: amellett, hogy az óvári diplomának egyre nagyobb az elismertsége a későbbi elhelyezkedés során, az intézmény iránti érdeklődés erősödése annak is köszönhető, hogy a régió igényeinek megfelelve folyamatosan bővítik a karon indított szakok skáláját. Így azok szinte már a mezőgazdaság és az élelmiszer-biztonság, illetve az azokhoz kapcsolódó tudományágak mindegyikét lefedik.

Forrás:

Méhes Ákos: Kétszer ennyi hallgatót is felvehetnének az egyetemre. Kisalföld, 2013. augusztus 5. LXVIII./181. sz. 8. oldal