Jubileumi Jókay Est a Budai Várban

Szövetségünk meghívást kapott Jókai Mór rokonaitól a Budai Vár Magyarság Házában megrendezett jubileumi Jókay Estre, amelynek középpontjában két egykori óvári gazdászról szóló megemlékezés állt.

A 2013. február 15-i rendezvény két főszereplője Jókay-Ihász Lajos (1924-1993) - élelmiszeripari kutató, az első amerikai űrhajósok számára kifejlesztett, világűrben fogyasztható élelmiszerek megalkotója - és Ihász Lajos (1850-1908) - kimagasló egyházi, politikai és mecénási egyéniség, a hathalmi uradalom és mintagazdaság birtokosa - voltak.

A Jókay Alapítvány magyarországi bejegyzésének 10., amerikai jogelődje alapításának 20. évfordulója alkalmából rendezett estet az alapító Dr. Jókay Károly - Jókay-Ihász Lajos fia, a Magyar-Amerikai Fulbright Bizottság ügyvezető igazgatója - nyitotta meg ünnepélyes keretek között. Jókay-Ihász Lajos halálának 20. évfordulójáról a Ki volt Jókay Lajos? c. kisfilm (rövid válogatás Agg Emese Az Út című filmjéből) megtekintésével emlékeztek meg az egybegyűltek.

Ezt követően a Jókay Alapítvány szerteágazó és megbecsülést kiváltó tevékenységének bemutatása következett. Az est második felében került sor Németh Tibor, a Szegedi Tudományegyetem munkatársa, Ihász Lajosról írt könyvének ismertetésére, amely többek között a NymE Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar Hallgatói Önkormányzatának támogatásával jelent meg. Reményeink szerint a tavasz folyamán Mosonmagyaróvárott is bemutatásra kerül majd a mű Szövetségünk szervezésében.

Az est különböző programjai között a Zagyva Banda zenéje és a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakközépiskolája hallgatóinak táncos bemutatói szórakoztatták a jelenlévőket, majd Bereczky Zoltán, az Alapítvány elnöke zárta az előadók sorát. A rendezvényt a Jókay-család népzenei kísérettel díszített Szeretetvendégsége követte. 

A Jókay Alapítványról bővebben: jokay.hu