Szántóföldi növények termesztése

Gyermekek a mezőgazdaságban mintaprojekt

A szántó olyan rendszeresen művelt mezőgazdasági terület, amelyen különböző eljárásokkal, többnyire évente ismételve teremtik meg a növények termesztéséhez kedvező feltételeket.

Forrás: https://www.youtube.com/watch?v=WGMcSrvKr_Q

Gabonafélék: A gabonafélék ősidők óta az emberiség fő táplálkozási elemei közé tartoznak. Ezek lisztjéből sült, erjesztett tészta a kenyér, amely az emberiség számára kezdettől fogva alapvető néptáplálék volt. Ezért a gabonaféléket bármely más növénynél nagyobb mennyiségben termesztik világszerte. Főbb gabonaféle a búza, zab, árpa, rozs és kukorica.

Őszi búza: Termesztésének a többi gabonához képest minden korban nagy jelentősége volt. A búza bőséges tápanyagellátást igényel. A termést meghatározó tényezője a jó vetőmag. A vetés idejét mindig úgy válasszuk meg, hogy a növény a tél beálltáig kellőképpen erősödhessen. Vetésének ideje október 1-20 közé esik.

Tavaszi árpa: Kiváló alkalmazkodó képességével a legkülönbözőbb éghajlatú országokban vetik. Rövid nyarú északi tájakon a legfontosabb gabona. A meleg, déli országokban termése abraktakarmány. A vetést akkor kell megkezdeni, amikor a fagy kiengedett, így a magágy jó minőségben elkészíthető. Az időben elvetett tavaszi árpa gyorsan kel, jól bokrosodik, ezáltal kevesebbet szenved az esetleges tavaszi szárazságtól. Az optimális vetésidő március első fele.

Rozs: A rozs hűvösebb, csapadékosabb éghajlatot kedveli. A többi gabonához képest jobban bírja a téli hideget. Jó termést akkor várhatunk, ha a május hűvös és a júniusi meleg nem köszön be túl korán. Ekkor elegendő idő van a mag fejlődéséhez. Magyarország tájai közül a Nyírségben, a Duna-Tisza közében, illetve az ország nyugati részében termesztik a rozst. Vetésideje szeptember.

Zab: A zab jó tápanyagfeltáró-képességű gyökérzete következtében a szélsőséges talajok kivételével mindenütt termeszthető. A zabot a tavaszi árpával egy időben, március közepén vetjük. Amennyiben a talaj állapota lehetővé teszi, vessük el a zabot, hogy a talaj nedvességét kihasználva minél előbb csírázhasson.

Kukorica: A kukorica a búza, rozs és az árpa mellett az emberiség legfontosabb növénye. A kukoricát egyes földrészeken, például Indiában, Latin-Amerikában, Afrikában 90 %-ban közvetlen emberi táplálékként hasznosítják. A kukorica azonban a legtöbb országban az állatok takarmányozásában, elsősorban energiaszolgáltató. Humán táplálkozásban a csemegekukorica és a pattogatott kukorica jelentős. Ipari felhasználhatósága széles körű. Többek között keményítő- és szeszgyártásra, kukoricaolaj előállításra használják fel. A mellékterméke, a szár szintén takarmányozásra, fűtésre használható. Az optimális vetésidő április 10. – május 2 közé esik.

Olaj- és ipari növények: A napraforgót és a káposztarepcét olajáért termesztjük. A korszerű táplálkozásban különösen fontos szerepe van a napraforgónak, ugyanis a magjából 40-50-% étolaj nyerhető. Továbbá D és E-vitaminban gazdag növény. Hazánkban étolajként a repce nem számottevő. Margarin készítésére mind a két növény olaja alkalmas. Ipari felhasználásuk nagy jelentőséggel bír. Olajukat a festék-és kozmetikumok gyártására, továbbá növényvédő-és gyógyszerek készítésére használják. A repceolajat üzemanyagként – biodízelként – is felhasználják.

Napraforgó: Az ország szántóföldjeinek mintegy 90%-a alkalmas a napraforgó számára. Jó az alkalmazkodó képessége a különböző szántóföldi termőhelyekhez. A növénytermesztés egyik jelentős növénye. A vetés ideje akkor érkezik el, amikor a talaj hőmérséklete elérte a 10-11 °C-ot. Ez az idő április második felében következik be.

Forrás: https://www.youtube.com/watch?v=Z-iPp6yn0hw

Őszi káposztarepce: Termőhely-igénye a Dunántúlon és Észak-Magyarországon elsősorban a legmegfelelőbbek. Az őszi káposztarepce termesztésének sikerét az Alföldön a szeptemberi időjárás határozza meg. Akkor telel át a növény biztonságosan, ha a fagyok bekövetkeztéig megerősödhetnek. Tavaszi időjárásunk, a kárt okozó viharos esőket kivéve megfelel a repcének. A legkedvezőbb vetési ideje a repceének augusztus vége, szeptember eleje.


TÁMOP-3.3.17-15/1-2015-0003
Gyermekek a mezőgazdaságban mintaprojekt