Elhunyt Béky Laszló - egykori óvári gazdász – aki gyakorló agrármérnökből az ország legkiválóbb természetgyógyásza lett (1939-2023)

Életének 84. évében meghalt Béky László – egykori óvári gazdász - természetgyógyász, aki a család beszámolója szerint „példamutató méltósággal viselt betegség után 2023. február 1-én este teremtőjéhez költözött”.

A temetése Farkasréten lesz, február 21-én, kedden, 14.00 órakor.

Az óvári gazdászok mély fájdalommal búcsúznak tőle, nyugodjon békében!

Béky László Budapesten született, 1939. augusztus 2-án. Érettségi után a budapesti Orvostudományi Egyetemre jelentkezett, de több alkalommal helyhiány miatt elutasították. Így került Mosonmagyaróvárra pótfelvételivel, ahol 1963-ban agrármérnöki diplomát kapott. Néhány évvel később, 1975-ben, Gödöllőn, szarvasmarha tenyésztési szakmérnöki diplomát szerzett. Később, az egészségügyi és oktatói munkája jobbítására, a Debreceni Egyetemen mentálhigiénikus bölcsész, a Pécsi Egyetemen andragógus, az ELTE-n pedagógia-pszichológia szakán szerezett oklevelet. Arany díszoklevelét 2013-ban vette át szeretett Alma Materében.

Gyakornoki idejét a Berettyóújfalui Állami Gazdaságban töltötte, majd az abonyi József Attila MgTSz-ben volt főállattenyésztő. Ezután a monori Kossuth MgTSz-ben főmezőgazdászként, majd az ócsai Vörös Október MgTSz-ben állattenyésztési ágazatvezetőként dolgozott. Az agrárpályán legutóbb a BOSCOOP Agáripari Rt-ben osztályvezetőként tevékenykedett.

Az 1980-as évek második felétől egyre jobban bekapcsolódott a természetgyógyászatba, és a Magyar Természetgyógyászok és Életreformerek Egyesületében dolgozott vezetőségi tagként. 1991-ben megalapította az AURA Természetgyógyászati Gyógyító és Oktató Központot, melynek haláláig az igazgatója volt. Alapító tagja volt a Magyar Integratív Medicina Szövetségnek, televíziós és rádiós műsorvezetőként több mint 30 évig szolgálta az embereket, több száz kisebb-nagyobb cikke és négy könyve jelent meg. Évekig a Magyar Rádió egészségügyi adásainak volt állandó szakértője, majd később a Lánchíd Rádió szerkesztő műsorvezetője volt. Tagja volt a Magyar Újságírók Szövetségének.

Béky László végzőskori tablófotója

Béky László, akit mindenki Tanár Úrnak hívott és aki sokaknak adta át mély tudását a természetes gyógyításról. Ez nem munka, ez szolgálat – mondta több mint harmincéves természetgyógyászati és oktatói tevékenységéről.

Azok közé a természetgyógyászok közé tartozott, akik tudták, hol vannak hivatása határai, együttműködött az orvosokkal, élethosszig képezte magát. A lehetséges tíz természetgyógyászati modul közül kilencből vizsgát tett. amit tanított, és a saját életében is megvalósította. Az 1997-es Természetgyógyászati Törvény név szerint is megemlékezik róla, mint a bioenergetika alapinformációs módszerének kidolgozójáról.

1964-ben megnősült, két lánya és négy unokája van.

Béky László barátunk a tipikus példája azon óváron végzett gazdászoknak, aki az Alma Materben szerzett szaktudását magas szinten tudta konvertálni pályafutása során. Több mint 20 évig a mezőgazdasági ágazatban tevékenykedett különböző vezető beosztásokban és letette névjegyét a szakmában, öregbítve ez által az Alma Mater hírnevét. Az Óváron elsajátított ismeretekre és a gyakorlatban szerzett tapasztalatokra alapozva 52 éves korában természetgyógyász szakterületre váltott, ahol az ország egyik legismertebb természetgyógyásza lett.

 

Béky László

Laci szívében azonban mindig is megmaradt óvári gazdásznak. Amikor tehette megjelent az Alma Mater közösségi rendezvényein. Nagy tisztelettel és szeretettel gondolt vissza tanáraira, évfolyamtársaira és az óvári fiatal évekre. Egyik előterjesztője volt annak, hogy Hajdú Frici Bácsinak szobrot állítsanak volt tanítványai és támogatta a Hajdu Emlékbizottság munkáját. A bicentenáriumra elkészült GazdászBibliáról a következőket nyilatkozta: Végtelen jó érzéssel vettem kézbe ezt a csodás Bibliát! Az idén ősszel vehette volna át gyémánt diplomáját, amelyet sajnos halála miatt már nem tud meg tenni.

Az óvári gazdászok népes családja emlékét megőrzi. Nyugodjon békében!

Családja így búcsúzik tőle:

„Drága Barátok, Tanítványok, és a természet erejébe vetett hitben járó Testvérek!

A legmélyebb megrendüléssel és fájdalommal adjuk közre, hogy Béky László, a legcsodálatosabb Férj, Apa, Nagyapa és Gyógyító tegnap este elindult a legszebb útra. Jézus ölelő karjaiba adtuk Őt át. Megpróbálunk úgy élni, hogy méltók legyünk Hozzá. Szeretettel kívánunk Mindenkinek jó egészséget, hitet és vigaszt!
Édesapa szavaival búcsúzva: Vigyázzanak egymásra, vigyázzanak magukra, és az egészségükre, mert abból csak egy van!

 Felesége, Éva, lányai, Andi és Bogi, unokái, Lilla, Hajcsi, Édu, Lola”

 

Lilla állatorvos unokája így búcsúzik nagyapjától (A linkre kattintva érhető el a megemlékezés)

 
A megemlékezést készítette:
Dr. Cser János c. egyetemi tanár
 

További információ: https://www.facebook.com/ogsze