A Felvidéken jártunk - Látogatás a Szlovákiai Agrárkamaránál

2022. november 22-én látogatást tettünk a Szlovákiai Agrárkamaránál (AKS), ahol Ing. Helena Patasiova (Patasy Ilona) kamarai elnök fogadott bennünket. A látogatás célja a meglévő kapcsolatok ápolása és elmélyítése volt. Intézményünk képviseletében Dr. Szakál Pál professzor emeritus, Kovács-Csomor Zsolt és Dr. Cser János c. egyetemi tanár vettek részt a kapcsolatok újrafelvétele és a további együttműködés tárgyában.

2022. november 22-én látogatást tettünk a Szlovákiai Agrárkamaránál (AKS), ahol Ing. Helena Patasiova (Patasy Ilona) kamarai elnök fogadott bennünket. A látogatás célja a meglévő kapcsolatok ápolása és elmélyítése volt. Intézményünk képviseletében Dr. Szakál Pál professzor emeritus, Kovács-Csomor Zsolt és Dr. Cser János c. egyetemi tanár vettek részt a kapcsolatok újrafelvétele és a további együttműködés tárgyában. Patasy Ilona elnök asszonnyal ismeretségünk még egy 20 évvel ezelőtti Dán-Magyar szaktanácsadási projekt keretében történt együttműködés idejére datálódik, ami további EU-s projektek megvalósításában is folytatódott.

Dr. Szakál Pál, Dr. Cser János, Ing. Helena Patasiova és Kovács-Csomor Zsolt a találkozón

A baráti- szakmai látogatáson kölcsönösen tájékoztattuk egymást az intézményeink jelenlegi helyzetéről és az együttműködési lehetőségekről. Részünkről az aktuális téma elsősorban a beiskolázási tevékenység volt, mellyel kapcsolatban a kamarai elnök-asszony az elmúlt évekhez hasonlóan megígérte, hogy a beiskolázási anyagokat továbbítja kamarai szervezetek és az iskolák felé. A kapcsolatápoláson túl - a Dicső múltunk I.-II.-III. c. könyvből a szerző – Dr. Tenk Antal professzor emeritus – által dedikált példányt  és egy GazdászBibliát is átadtunk a kamara elnökének, aki természetesen nagyon örült a kiadványoknak és nagy megtiszteltetésnek vette a szép ajándékokat.

Még ugyanezen a napon meglátogattuk Lacza Tihamér publicistát is, aki korábban szintén több projektben tevékenykedett és együttműködött a felvidéki beiskolázásban. Lacza Tihamér felvidéki magyar publicista, műfordító, számos tudománytörténeti és tudományos ismeretterjesztő kiadvány szerzője. 2019-ben a Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége a tudomány népszerűsítése érdekében kifejtett eredményes újságírói tevékenysége elismeréseként Akadémiai Újságírói Díjban részesítette a pozsonyi rádió magyar nyelvű adásának nyugalmazott szerkesztőjét, Hevesi Endre-díjas tudományos újságírót, aki több szlovákiai magyar folyóirat, különösképpen a Szabad Újság és a Hét szerkesztőjeként és a Szlovák Rádió magyar adásának szerkesztő-riportereként végzett kiemelkedő munkát. Több mint negyven könyvet fordított le és emellett számos ismertterjesztő mű szerzője. 2011-ben Ő volt az, aki felvidéki magyarok honlapján (Ma7.sk) - 2019. szeptember 30-án - bemutatta a jubiláló Alma Matert és a GazdászBibliát.

Természetesen a publicista barátunk is kapott egy-egy dedikált példányt a könyvekből, amelyekből most a Dicső Múltunk I.-II.-III. c. művet mutatta be az említett honlapon, népszerűsítve ezáltal intézményünket és annak 200 éves történetét bemutató művet.

Az együttműködés eddigi eredményei is igazolják azt, hogy mennyire fontos az ilyen kétoldalú kapcsolatok ápolása, melyek egy kis odafigyeléssel a befektetések többszörösét hozhatják intézményünknek rövid és hosszabb távon egyaránt.

 

A jubiláló Alma Mater, a GazdászBiblia és a Dicső Múltunk c. mű bemutatása az alábbi honlapokon tekinthető meg:

(https://muzsa.sk/hagyomany/a-felsofoku-magyar-agrarszakemberkepzes-bolcsoje)

(https://ma7.sk/kavezo/egy-nagymultu-intezmeny-dicserete)

 
Dr. Cser János c. egyetemi tanár
szerző
 

További információ: https://www.facebook.com/ogsze