Ismét Dr. Nagy István hazánk agrárminisztere

2022. május 13-án megjelent Orbán Viktor miniszterelnök 5. kormányának tagjait bemutató névsor. Az Agrárminisztérium élére újra Dr. Nagy István (1992) gazdásztársunk kapott tárcavezetői kinevezést.

 

Dr. Nagy István 1967-ben született Újfehértón. 1987-ben kezdte meg tanulmányait Mosonmagyaróvárott, 1992-ben szerzett agrármérnöki oklevelet az akkori Pannon Agrártudományi Egyetem Mezőgazdaságtudományi Karán. Mérnök-tanári diplomáját 1996-ban a BME-n, PhD doktori fokozatát pedig a Nyugat-magyarországi Egyetem mosonmagyaróvári Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karán védte meg 2007-ben.

Oktatóként 1994-ben tért vissza az Alma Materhez, ahol különböző beosztásokban dolgozott, jelenleg az egyetemi kar c. egyetemi docense és meghívott óraadója.

2006 és 2010 között Mosonmagyaróvár alpolgármestere, 2010-től 2014-ig polgármestere, illetve a térség országgyűlési képviselője. A 2014-es, a 2018-as és a 2022-es országgyűlési választások során újra mandátumot szerzett.

A Földművelésügyi Minisztériumban 2014-től miniszterhelyettesként dolgozott, 2018-tól pedig az új elnevezéssel és hatáskörrel felálló Agrárminisztériumot vezette. 2022-ben újabb ciklusra kapott felkérést a minisztérium vezetésére.

Dr. Nagy István azon nyolc személy közé tartozik, akik egykori óvári hallgatóként vagy oktatóként hazánkat szolgálták a tárca vezetői feladatainak ellátásával. A csoport prominens képviselői között találjuk gróf Bethlen István miniszterelnököt, a XX. századi magyar történelem egyik meghatározó alakját, a nevével fémjelzett gazdasági konszolidáció kidolgozóját és végrehajtóját. Szintén egykori hallgatónk volt gróf Teleki Pál, aki két ízben töltötte be a miniszterelnöki tisztséget, illetve egy időben Bethlen és ő is irányította a földművelésügyi tárcát (Teleki a szegedi ellenkormány tagjaként). Hasonlóan földművelésügyi miniszterként dolgozott a Kisgazdapárt tiszteletbeli elnöke, Rubinek Gyula a Friedrich-, a Huszár-, a Simonyi-Semadam-, és az első Teleki-kormányban, illetve Purgly Emil, a gróf Károlyi Gyula nevével fémjelzett kabinetben. Teleki Pál második kormányában is találunk óvári gazdász tárcavezetőt, az 1991-ben Londonban elhunyt, matuzsálemi kort megért Teleki Mihály gróf személyében, aki Imrédy Béla kormányában is e posztot töltötte be. A rendszerváltozást követő első kormány földművelésügyi minisztere volt – állatorvos végzettséggel, de óvári oktatóként – Dr. Gergátz Elemér, a hazai állat-biotechnológia úttörője, Alma Materünk tanszékvezetője. A Lajta-Hanság Rt. vezérigazgatója, később karunk EU Oktatási és Információs Központjának igazgatója - egyúttal szervezetünk alapító elnöke -, Dr. Nagy Frigyes a Horn-kormány tárcavezetője volt.

Az Agrárminisztérium jelenlegi vezetője, Dr. Nagy István a karunkhoz kötődő személyek közül a leghosszabb ideje regnáló miniszter a tárca élén. Az óvári gazdászok népes családjának nevében ezúton is gratulálunk a felelősségteljes poszthoz és eredményes munkát kívánunk az újabb ciklushoz!

 

Bővebben: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220513/hivatalos-igy-all-fel-az-otodik-orban-kormany-544723