Elhunyt Dr. Szűcs Endre Bálint (1941-2021)

Szomorúan vettük tudomásul, hogy 81 éves korában elhunyt Dr. Szűcs Endre Bálint, aki 2007 és 2011 között Karunk Állattudományi Intézetének egyetemi docenseként és az Ujhelyi Imre Állattudományi Doktori Iskola törzstagjaként tevékenykedett.

Szűcs Endre 1941. május 30-án született Komádiban. Középiskolai tanulmányait a váci Mezőgazdasági Technikumban fejezte be. 1964-ben szerzett oklevelet a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen. Egyetemi tanulmányait követően agrármérnök gyakornokként a turai és a zsámbéki mezőgazdasági termelőszövetkezetekben dolgozott.

1965-ben került az Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézetbe, ahol 1989-ig kezdetben tudományos segédmunkatársként, végül tudományos főmunkatársként, mindig a Szarvasmarhatenyésztési Osztályon tevékenykedett.

Ezt követően, 1997-ig a Gödöllői Agrártudományi Egyetem Állattenyésztéstudományi Intézetében egyetemi docensi munkakört töltött be.

A Veszprémi Egyetem Georgikon Mezőgazdaságtudományi Karán 1997-től egyetemi magántanár.

Munkásságának kései éveiben, 2007 és 2011 között, a Nyugat-magyarországi Egyetem mosonmagyaróvári Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karának Állattudományi Intézetében egyetemi docensként oktatott. Tárgyfelelőse volt a Szarvasmarhatenyésztés című tárgynak, valamint oktatta a Tartástechnológia és a Minőségi hústermelés című tárgyakat. 2015-ig segítette az Ujhelyi Imre Állattudományi Doktori Iskola munkáját. Ez idő alatt fokozatot szerzett PhD hallgatót is irányított.


Dr. Szűcs Endre Bálint 

 

 

Egyetemi doktori címet 1971-ben, kandidátusi címet 1988-ban szerzett. 1995-ben habilitált és 2001-ben nyerte el a Magyar Tudományos Akadémia doktora címet. 2001-ben meghívott előadó a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karán.

 

Aktív életének fő kutatási és oktatási területe a szarvasmarhatenyésztés, a húsgazdaságtan, a húsfeldolgozás és az alkalmazott zootechnika. Tagja volt az Európai Állattenyésztők Szövetsége Szervezőbizottságának. Koordinátora volt több nemzetközi együttműködésnek Magyarország és Ausztria, -Spanyolország, -Finnország, -Németország, -Törökország vonatkozásában.

 

Számos tudományos folyóirat (pl. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences) szerkesztőbizottsági tagjaként is tevékenykedett, valamint jelentős publikációs tevékenységet fejtett ki, nevéhez több, mint 600 közlemény fűződik.

 

A fiatalokat tudományos munkájuk során nagy empátiával segítette. Munkáját a célzatosság, a hatékonyság és a jó együttműködés jellemezte.

 

Utolsó éveit félrevonultan, családi körben élte felesége, két lánya és családja, nyolc unokája közelségében. 2021. június 4-én hunyt el, búcsúztatására június 23-án 14 órakor a Farkasréti temető Hóvirág utcai ravatalozójában került sor.

 

Az Óvári Gazdászok népes családja emlékét kegyelettel megőrzi, nyugodjék békében!

 

További hírekért látogassa meg facebook oldalunkat is!