Gluzek Gyula - Óvári Gazdász - szoboravatásának ügye Mezőhegyesen

A Magyar Állattenyésztők Szövetségének Állattenyésztés-történeti Szakbizottsága kezdeményezést hirdet, melynek célja: Gluzek Gyula, óvári gazdász szobrának felállítása Mezőhegyesen.

Az alábbi felhívást változatlan formában közöljük:

 

Méltó módon állítsunk emlékszobrot Gluzek Gyulának

 

 

A MÁSZ Állattenyésztés-történeti Szakbizottsága alakuló ülésére 1998. decemberében került sor. A bizottság terveiben az agrártörténeti feltáró munka mellett neves tenyésztőkről való megemlékezés, monográfiák, könyvek, filmek, jegyzetek megjelentetése, emlékhelyek, hagyatékok megmentése és még számos hasonló feladat elvégzése szerepelt. A bizottság gondozásában megjelent művek pl. Csukás Zoltán és Wellmann Oszkár életének bemutatása, valamint Horn Artúr mellszobrának felállítása a Minisztérium árkádjai alatt.

 

Bizottsági elhatározás értelmében kezdeményeztük Gluzek Gyula szoboravatásának ügyét Mezőhegyesen. Gluzek Gyula 1847-ben született Lovrinban. A Magyaróvári Gazdasági Akadémián szerezte meg diplomáját 1867-ben. 1875-ben - a ménesbirtok fejlesztésére kiírt pályázat nyerteseként - Mezőhegyesre helyezte Simonyi József földművelésügyi miniszter, ahol a következő évtől az új néven megalapított Magyar Királyi Állami Ménesbirtok jószágkormányzója lett. Mezőhegyes egyike volt a katonai méneseknek (Bábolna és Kisbér mellett), amelyek a Kiegyezést követően átadattak a magyar állam részére, sajnos nagyon elhanyagolt állapotban és a csőd szélén. Az átvételt követően fontos lépes volt a szerződtetett polgári irányítású alkalmazottak felvétele és függetlenítése a még közös hadsereg parancsnoksága alá tartozó személyzettől, továbbá a parancs kezdeményezési készséget és gazdasági szemléletet nélkülöző korábbi végrehajtása mellé ez utóbbiak elterjesztése.

Gluzek Gyula a jól képzett gazda gondosságával, a műszaki főiskoláról (egy évig a József Műegyetem hallgatója volt) magával hozott ipari-technikai érzékével, s az ezekhez szorosan kapcsolódó közgazdasági szemléletével, a szociális szempontok tekintetbe vételével rövid idő alatt nagy eredményeket ért el. Nagy genetikai értékű szimentáli szarvasmarha és merinó juh törzstenyészetet hozott létre, tovább bővítette a nóniusz ló ménesi tenyésztését. A szántóföldi talajművelés és növénytermesztés korszerű rendszereinek, a szállítással és feldolgozással együttesen kialakításával Európa legmodernebb mezőgazdasági nagyüzemei közé emelték Mezőhegyest. Munkásságát 1885-ben érdemkereszt adományozásával ismerték el. A megfeszített munka meggyengítette szervezetét, 1894-ben hunyt el egy budai szanatóriumban.

 

Felvettük a kapcsolatot a szobrászművésszel, Kontur Andrással, akit a szobor megalkotására felkérünk. A szobrásszal való egyeztetés szerint Gluzek Gyula szobra kő talapzaton kőből készülne, 5/4-es méretben, összesen kb. 220 cm-es magasságban. A kő fagyállósága miatt maradandó, valamint méltó anyag a XIX. századi mezőhegyesi igazgató megörökítésére. A szobor elkészítését Gluzek Gyula mezőhegyesi megjelenésének 145. évfordulója teszi még inkább időszerűvé. Az avatás 2021-re tervezhető. A szobor elkészítésének összege bruttó 5 millió Forint. Az előkészületi fázis agyagszobra már kidolgozás alatt. A nagy összeggel (250 ezer Ft) támogatóknak a szobor kisméretű másolatát ajándékozzuk! Mindenki támogatását előre is hálásan megköszönjük!

 

A szoborállítás érdekében szeretnék a Szakbizottságunk és a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. s a nevében közösen felhívást intézni az állattenyésztő társadalomhoz a gyűjtés számára. A felajánlott összeget a Város- és Környezetvédő Egyesület Gádoros és Vidéke Takarékszövetkezet 53300081-11048493-00000000 számlaszámára tudják fizetni az adakozók a közleményben a “Gluzek-szobor” bejegyzéssel.

 

Gáspárdy András elnök

Kovács Norbert vezérigazgató

Kerekes György elnök

Gluzek Gyula előformázott szobra 

 

 

Az Óvári Gazdászok Szövetsége Egyesület nevében kérünk mindenkit, hogy, aki teheti támogassa a szobor létrejöttét!

 

 További érdekességekért látogassák meg Facebook oldalunkat is!