XXIII. MÉTE Országos Tudományos Diákköri Online Konferencia – 2020. szeptember 25.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar, Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék; a MÉTE és az MTA Élelmiszertudományi Tudományos Bizottsága szervezésében idén – rendhagyó módon, a járványhelyzetre való tekintettel - online formában került megrendezésre a Magyar Élelmiszertudományi és Technológiai Egyesület XXIII. Országos Tudományos Diákköri Konferenciája, melyen nyolc egyetem hallgatói ismertették eddigi tudományos eredményeiket. A Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kart – ezen belül az Állat- és az Élelmiszertudományi Tanszéket - hét hallgató hat pályamunkával képviselte.

A Bíráló bizottságok munkájában Karunkról Prof. Dr. Varga László egyetemi tanár, Prof. Dr. Szigeti Jenő professor emeritus, Hanczné Dr. Lakatos Erika egyetemi docens és Dr. Ajtony Zsolt egyetemi docens vettek részt, akik a szakemberképzés és a kutatói utánpótlás szempontjából is fontos, tudományos előadásokat értékelhettek.

A 45 tudományos munka 7 szekcióban került bemutatásra, ahol a hallgatóság színvonalas előadásokat és élénk szakmai vitákat hallhatott.

Az Élelmiszer alapanyag előállítás, minőség és minősítés szekcióban Karunk hallgatói az alábbi témában készített pályamunkáikat mutatták be:

  • András Béla Levente és Babos András - Régi magyar alma tájfajták beltartalmi értékeinek vizsgálata
  • Bolla Gergő - Húsmarha fajták néhány értékmérő tulajdonságának vizsgálata
  • Hege Péter - Alpesi kecskefajta néhány értékmérő tulajdonságának vizsgálata
  • Hermán Zsolt - Banán tücsök (Gryllus assimilis) tartás vizsgálata
  • Mészáros Zsófia - Két Győr-Moson-Sopron megyei holstein-fríz tenyészet termelési mutatóinak vizsgálata

A Mikrobiológia, molekuláris biológia, élelmiszerbiztonság szekcióban Hatvan Zoltán In vitro tesztrendszer alkalmazása probiotikus baktériumtörzsek szelektálására címmel ismertette eddig elért tudományos eredményeit.

A magas színvonalú és jó hangulatú konferencián Karunkról az alábbi hallgatók értek el helyezéseket, illetve kaptak különdíjat:

I. hely: Hatvan Zoltán, témavezetői: Prof. Dr. Varga László egyetemi tanár, Dr. Süle Judit tudományos munkatárs, MTKI

II. hely: Bolla Gergő, témavezető: Dr. Gulyás László egyetemi docens

III. hely: Hege Péter, témavezető: Dr. Gulyás László egyetemi docens

Különdíj: Hermán Zsolt, témavezető: Dr. Zsédely Eszter egyetemi docens

Gratulálunk valamennyi résztvevő hallgatónak és témavezetőiknek a sikeres szerepléshez, munkájukhoz további sok sikert kívánunk!

SZE MÉK Tudományos és Művészeti Diákköri Tanács

 

 

Az Élelmiszer alapanyag előállítás, minőség és minősítés szekció 3 helyi indulója (balról jobbra): Bolla Gergő, Mészáros Zsófia és Hermán Zsolt
Forrás: Szabó Zsolt