Pólyáné dr. Hanusz Borbála: „Partnerként tekintünk a hallgatókra”

„Öröm dolgozni a mosonmagyaróvári Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar családias légkörében” - vallja az Oktatók a Hallgatókért Díj nyertese, Pólyáné dr. Hanusz Borbála. A Széchenyi István Egyetem docense elmondta, oktatótársaival mindent megtesznek annak érdekében, hogy a járvány miatt kialakult helyzetben is a megszokott színvonalon teljesíthessék a félévet a karon tanuló hallgatók a jellemzően gyakorlatorientált gazdászképzésben.

Mosonmagyaróvár, 2020. 03. 27. – Czeiner-Szücs Anita, SZEhírek

„Digitális felületeken folyamatosan kapcsolatot tartok tanítványaimmal, arra törekszem, hogy a megváltozott körülmények ellenére is minden szükséges információ eljusson hozzájuk és sikeresen teljesíthessék a félévét. A távoktatás bevezetésének köszönhetően az elméleti tananyagot akadályok nélkül el tudom juttatni a hallgatókhoz. Bízunk benne, hogy a gyakorlati órákat pedig, a veszélyhelyzet elmúltával, majd meg tudjuk tartani. A mezőgazdaságban dolgozó családjuk, ismerőseik révén hallgatóink egy részének lehetősége nyílik – az óvintézkedések maximális betartása mellett is – a gyakorlati tapasztalatszerzésre. Megkértem őket, hogy fotókkal dokumentálják munkájukat, amit aztán online meg is tudunk beszélni. Átmenetileg jó megoldások ezek, de látni kell, hogy hosszabb távon szükség van a személyes kapcsolattartásra és a gyakorlatokra, különösen azoknak a hallgatóknak, akiknek a családja mással foglalkozik” – foglalta össze a tudnivalókat Pólyáné dr. Hanusz Borbála, a Széchenyi István Egyetem Növénytudományi Tanszékének docense, aki a hallgatókért végzett kiemelkedő munkájáért nemrégiben átvehette az Oktatók a Hallgatókért Díjat.

 

Pólyáné dr. Hanusz Borbála: Ez a díj számomra mérce is, amelyhez szeretném tartani magam. Fotó: Hancz Gábor

 

„Nagyon büszke vagyok erre az elismerésre, természetesen a díjat hazavittem megmutatni a családomnak, de másnap visszahoztam az egyetemi irodámba, hogy mindig láthassam, mert ez a díj számomra mérce is, amelyhez szeretném tartani magam. Fontos, hogy a hallgatók szempontjait szem előtt tartsam, de nem csak az oktatói munkám során: igyekszem egyéb területeken is segíteni nekik. A Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karon családias a hangulat, így közel lehetünk a hallgatókhoz, név szerint ismerjük őket, és évek múlva is emlékezünk rájuk” – árulta el az oktató, akire az egyetemi mentorprogram kari koordinációs feladatait is rábízták. Ennek lényege, hogy segítsen beilleszkedni az elsőéveseknek, ugyanis sokaknak nem könnyű megtalálni a helyüket az új környezetben vagy kezelni a rájuk zúduló szabadságot. Ezen túlmenően a felsőbb évesekre is kiterjed a program, őket a tanulmányaik során felmerülő problémák hatékony megoldásában támogatjuk.

Pólyáné dr. Hanusz Borbála szabadidejében és oktatói munkája során szívesen kertészkedik. A földművelés, a kétkezi munka szeretetére és megismerésére buzdítja hallgatóit is. „Ha úgy tetszik, az élményalapú oktatásban hiszek. A terepgyakorlatokon az éppen látható aktualitások mentén beszélek az elméleti ismeretekről” – avatott be módszerébe a szakember. Szeretem az interaktív órákat, amikor a bemutató kertészetben taníthatom a hallgatókat, akik ebben a helyzetben beszélgetőtársakká, partnerekké válnak. Elkötelezett emberekről van szó, ez összeköt bennünket. Legtöbben gazdálkodó családban nőttek fel vagy kifejezetten kötődnek a mezőgazdasághoz: van mit megbeszélnünk egymással” – vallja a díjazott, aki maga is óvári gazdász és bízik benne, hogy mielőbb újra találkozhat tanítványaival.

Kiemelte: bármi is történik a világban, a táplálkozás mindenkinek az elemi szükségletei közé tartozik, emiatt a mezőgazdaság és az élelmiszeripar kiemelt terület, ezért is fontos az óvári kar munkája. „A felnövekvő generációknak kötelességünk átadni azt a tudást, amely megalapozza a sikeres mezőgazdasági termelést és élelmiszer előállítást” – hangsúlyozta Pólyáné dr. Hanusz Borbála.

 

Forrás: https://uni.sze.hu/polyane-dr-hanusz-borbala-partnerkent-tekintunk-a-hallgatokra-