Dr. Tenk Antal és Dr. Porpáczy Aladár professor emeritus urak magas rangú állami elismerésben részesültek

 

Amikor fejet hajtunk Szent István műve előtt, nem csupán Szent István történelmi tettére emlékezünk, hanem mindazokra is, akik az elmúlt ezer esztendőben a reménytelennek tűnő helyzetekben is tették a dolgukat, megújították államunkat – mondta Nagy István agrárminiszter az államalapító Szent István ünnepe alkalmából tartott rendezvényen az Agrárminisztériumban.

Szent István példája arra tanít bennünket, hogyan teremthetünk magunknak otthont a Kárpát-medencében - emelte ki a miniszter. Ma is rajtunk múlik, hogy ezt az otthont meg tudjuk-e őrizni - hangsúlyozta. Eddig nemzedékről nemzedékre megőriztük képességünket, hogy lelkünket felemelve, akár a semmiből is megújítsuk államunkat. Ha erre a folyamatos megújulásra képesek leszünk, akkor a 21. század nyertesei leszünk - húzta alá.

Nagy István ünnepi beszédében a kenyeret a legősibb szimbólumok egyikének nevezte. Emlékeztetett arra, hogy a telt kalász a Himnuszban is a bőség jelképe, a kenyér - ahogyan az imádságban is szerepel- mindennapi és a legfontosabb emberi táplálék. Arról is szólt, hogy augusztus 20-a az új kenyér ünnepe is. Benne van az elvégzett munka öröme, benne van a jövő reménysége, és a megelégedettségé- tette hozzá. Örömmel tölt el, hogy ezen az ünnepen adhatok át kitüntetéseket, ismerhetjük el azok munkáját, akik tevékenységükkel hozzájárultak a nemzet gazdagodásához, az agrárium eredményeihez- fogalmazott a miniszter.

Államalapító Szent István ünnepe alkalmából Nagy István agrárminiszter több állami és miniszteri kitüntetést adott át, többek között Alma Materünk két professor emeritusa is magas rangú elismerésben részesült.

Az Áder János köztársasági elnök úr által adományozott Magyar Érdemrend Középkereszt kitüntetést adta át Dr. Nagy István miniszter úr nemzeti ünnepünk alkalmából Dr. Tenk Antal professor emeritus úrnak a mezőgazdasági tudományok területén végzett kimagasló színvonalú, több évtizedes kutatói-oktatói munkájáért, szerteágazó társadalmi és kulturális közéleti tevékenységéért.

Miniszter úr Életfa Emlékplakett Ezüst fokozata kitüntetést adományozta Dr. Porpáczy Aladár professor emeritus úrnak a bogyós gyümölcsű fajok nemesítésében és a kertészeti oktatásban végzett kiváló munkájáért, kutatási eredményeiért, életműve elismeréseként. Az óvári gazdászok népes családja nevében is gratulálunk a rangos kitüntetésekhez!

 

További képek az Agrárminisztérium honlapján érhetők el: http://www.kormany.hu/download/e/92/71000/Augusztus%2020.zip

 

Forrás: Agrárminisztérium