X. Agrár-felsőoktatási Intézmények Országos Gazdászversenye - 2018. május 11.

2018. május 11-én rendezték meg a hódmezővásárhelyi XXV. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok keretén belül a X. Agrár-felsőoktatási Intézmények Országos Gazdászversenyének első fordulóját.

 A hagyományoknak megfelelően ebben az évben is – két három fős csapattal – részt vettek a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karának hallgatói az országos szakmai versenyen, amelyen 5 hazai agrártudományt oktató intézmény – Debrecen, Gödöllő, Kaposvár, Hódmezővásárhely, Mosonmagyaróvár – két-két csapattal képviseltette magát.

A délelőtt folyamán a versenyzők elméleti tudásukat mérték össze az állattenyésztést és –tartást, a növénytermesztést és az ökonómiai témaköröket tartalmazó tesztkérdések megválaszolásával. A délutáni program a kiállítás látogatói előtt, és neves szakmai zsűri (tagjai: Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke; Sári Enikő, a Magyar Mezőgazdaság Kft. ügyvezető igazgatója; Földesi László, a Hód-Mezőgazda Zrt. vezérigazgató-helyettese; Bernhardt Ferenc, a Bonafarm Csoport műszaki főmérnöke) felügyelete mellett zajlott. A nagyszámú közönség előtt a szabadtéri lovas pályán ügyességi verseny várta a fiatal gazdászokat. Ennek során olyan gyakorlati felkészültséget igénylő kihívásokkal is meg kellett birkózniuk a versenyzőknek, mint például eltérő fajsúlyú takarmányok tömegének becslése, az agráriumban használt speciális eszközök felismerése vagy éppen a kertészetben jellemző szaporítási formák közül a hasíték-oltás elvégzése.

A mosonmagyaróváriak csapatait Nagy László, Stencinger Dávid, Szabó Zsolt, Szilágyi Patrik, Tóth Kristóf és Tóth Tihamér alkották. A csapatok felkészítő tanárai Dr. Gulyás László egyetemi docens és Németh Attila PhD hallgató voltak. A résztvevők a mosonmagyaróvári kar BSc és MSc szakos hallgatói, akik a záróvizsga letétele és a mérnöki diploma megszerzése után szintén Óváron kívánják folytatni tanulmányaikat. Távlati terveik között szerepel a PhD – doktori fokozat megszerzése is. A versenyen történő részvételüket az Óvári Gazdászok Szövetsége támogatta. A sikeres szerepléshez ezúton is gratulálunk!

Szabó Zsolt