XXII. MÉTE OTDK Mosonmagyaróvár - 2018. május 10.

2018. május 10-én került megrendezésre Karunkon a bicentenáriumi ünnepségsorozat keretében a Magyar Élelmiszertudományi és Technológiai Egyesület (MÉTE) XXII. Országos Tudományos Diákköri Konferenciája, melyen 8 szekcióban 85 előadással mutatták be kutatásaikat az ország különböző pontjairól érkező előadók.

Közülük karunk 9 hallgatója ismertette eddig elért tudományos eredményeit. A résztvevőket, tizenkét intézmény hallgatóit, fiatal kutatóit Dr. Szalka Éva egyetemi docens, dékán, Dr. Zsarlóczay Gabriella egyetemi docens, az Egyesület vezetője, Dr. Nguyen Duc Quang egyetemi tanár, az Agrártudományi Szakmai Bizottság alelnöke és Dr. Konczosné Dr. Szombathelyi Márta egyetemi docens, a Széchenyi-egyetem TMDK elnöke köszöntötte. Idén egy új szekció, a vendéglátás is csatlakozott az élelmiszeripart átölelő hét szakterülethez. A konferencia szervezésében sokan szerepet vállaltak, kiemelten Dr. Zsédely Eszter és Dr. Gulyás László, az Állattudományi Tanszék egyetemi docensei. A nagyszámú résztvevő és érdeklődő hallgatóság érdekes és magas színvonalú előadásokat és élénk szakmai vitákat hallhatott a rendezvényen, így a szakemberképzés és a kutatói utánpótlás szempontjából is fontos, tudományos igényességű prezentációkat láthatott és értékelhetett a szakértő zsűri.

A Biokémia, élelmiszerkémia, minőségbiztosítás szekcióban Vörös Levente I. évfolyamos növényorvos MSc hallgató mutatta be sikeresen kutatási eredményeit, míg Cserpán Martin II. éves élelmiszermérnök BSc hallgató és Sárvári Loretta Csilla I. éves mezőgazdasági biotechnológus Msc hallgató az Élelmiszer-technológia és műveletek I. (Állati eredetű élelmiszerek) szekcióban tartottak előadást tudományos munkájukról. Ezenkívül Horváth Bence és Puss Alexander II. éves környezetgazdálkodási agrármérnök MSc hallgatók a Műszaki, informatika és méréstechnika szekcióban ismertették tudományos eredményeiket.

A konferencián Karunk hallgatói közül az alábbiak értek el helyezést vagy kaptak különdíjat:

Élelmiszer-mikrobiológia és élelmiszer-biztonság szekció

I. hely - Pereszlényi Krisztina – II. éves mezőgazdasági biotechnológus MSC hallgató
Tejsavbaktériumok klonalitásvizsgálata molekuláris markerekkel
Témavezető: Dr. habil. Molnár Zoltán egyetemi docens - Dr. Kerényi Zoltán tudományos főmunkatárs, MTKI

III. hely - Varga Karolina - I. éves élelmiszerbiztonsági és –minőségi mérnök MSc hallgató
Probiotikus baktérium törzsek szelektálására alkalmas in vitro kísérleti rendszer egyes elemeinek kidolgozása
Témavezető: Dr. Varga László egyetemi tanár - Dr. Süle Judit tudományos munkatárs

Élelmiszer-technológia és műveletek I. (Állati eredetű élelmiszerek) szekció

III. hely - Vargáné Sándor Szidónia – I. éves élelmiszerbiztonsági és –minőségi mérnök MSc hallgató
Hereford és Angus állomány szaporulati és választási eredményének vizsgálata
Témavezető: Dr. Szabó Ferenc egyetemi tanár

Élelmiszeripari gazdaságtan és élelmiszer-marketing szekció

Különdíj - Szabó Zsolt - I. éves élelmiszerbiztonsági és –minőségi mérnök MSc hallgató
A surlókór rezisztencianemesítés hatása a lacaune fajta hús- és tejtermelő tulajdonságaira
Témavezető: Dr. Gulyás László egyetemi docens - Németh Attila PhD hallgató

Ezúton is gratulálunk valamennyi versenyzőnek és konzulensnek az eredményekhez és kívánunk további sikeres munkát!

SZE-MÉK Tudományos Diákköri Tanács

 

A konferencián készült képek, melyeket Jávorka Dénes és Magassy Soma készített, az alábbi linkeken keresztül érhetők el:

https://drive.google.com/open?id=1XRcE--zy2Y2G-48s83-ZcUpeLNlYDWUp

https://drive.google.com/open?id=11seuSK3rXBHbpK-iZnRnHaOjkzRAatvy

 

A Mosonmagyaróvári Városi TV riportja az alábbiakban tekinthető meg: