Szakmai tanulmányút az Őrségben - 2018. április 20.

A Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar hallgatóiként 2018. április 20-án szakmai tanulmányúton vettünk részt az Őrségben.

Első állomásunk a jáki Rácz major volt, mely Karunk mintagazdasága. A 20 alkalmazottat foglalkoztató gazdaság növénytermesztéssel és állattenyésztéssel foglalkozik. 350 hektáros területükön gabonát, szóját, őszi és tavaszi borsót valamint szálastakarmányt (olaszperje és vöröshere) állítanak elő. A kukorica termesztése a környéken élő rengeteg vad miatt nem megvalósítható. A területen termelt mennyiség az állatállomány egész éves szükségletét fedezi, emellett még Ausztriába is tudnak terményt értékesíteni. Állományukat sertés (80 koca és szaporulata), szarvasmarha (60 magyar tarka tehén és borjaik), ló (15 muraközi, 1 hucul és 1 shagya arab), valamint baromfi (tojótyúkok és 2 páva) adja. A gazdaság az árutermelés mellett tenyészállatokat is állít elő. A tejet – azon kívül, hogy saját boltjukban is értékesítik – a Pannontej Zrt. szállítja el, ami így a híres Pannónia sajt alapanyagát adja. Saját vágóhídjukon heti 8-10 sertést vágnak le, a feldolgozott termékeket hazai és külföldi piacokon értékesítik. Az állomány által termelt szerves trágyát saját földjeikre juttatják ki, ami így nagymértékben hozzájárul a kiváló termés biztosításához.

Következő megállóhelyünk az Őrség legkisebb falva, Szatta volt. Itt Tóth Endre tenyészetét tekintettük meg. A család fő bevételi forrása bio növény- és gombatermesztésből származik. Láthattunk két őshonos kutyafajtát, egy komondort és egy pulit. A családi gazdaság fjord lovak tenyésztésével foglalkozik. Emellett három, nemrég született kecskegidával is találkozhattunk.

Egy kis ebédszünet után a 2002-ben alakult Őrségi Nemzeti Park Széll Kálmán majorjában levő állattartó telepet látogattuk meg. Névadója – aki a szomszédos Gasztony községben született - miniszterként és miniszterelnökként sokat tett a környék fejlesztéséért. A telepen magyar tarka állományt tartanak, de találkozhattunk egy kárpáti borzderes tehénnel is. A nemzeti park a muraközi ló egyik fő tenyésztője, emellett rendelkezik egy kisebb nyáj tejelő cigájával is. A majorban található még egy baromfiudvar sok kacsával és három szamár is. Ezt követően a Pityerszeri Skanzenben egy körülbelül 20 egyedből álló európai bölény populációt tekintettünk meg.

Szakmai tanulmányutunk utolsó helyszíne Kövesdi János csörötneki családi gazdasága volt, amely 40 magyar tarka tehénből és azok szaporulatából áll. A termelt tejet a környékbeli tejautomatákban és a Pannontej Zrt. számára értékesítik. Az állománynak szükséges takarmányt a 60 hektáros legelő és a 90 hektár szántóterület biztosítja. A család hobbiból három lovat is tart.

A tanulmányút létrejöttéért hálás köszönettel tartozunk Dr. Gulyás László egyetemi docens úrnak. Ezenkívül köszönjük a Hallgatói Önkormányzat és az Óvári Gazdászok Szövetsége támogatását.

A szakmai tanulmányúton készült képek, melyeket Németh Attila és Tóth Tihamér készített, az alábbi linken keresztül tekinthetők meg:

https://drive.google.com/drive/folders/1irA5rECxRYFYEMI6cLRBMCVkBUjPgjrk?usp=sharing