Az Óvári Akadémia bicentenáriumi emlékévének rendezvénynaptára

"Vivat, crescat et floreat Academia, Vivant Professores" et Visitatores!

…halld, kedves Olvasó hőn szeretett Alma Materünk történelmi falainak üdvözlését és fogadd az Óvári Gazdászok invitációját Karunk bicentenáriumi emlékévének programjaira, melyet kronológiai sorrendben az alábbiakban adunk közre…

 

2018. január 27.
A jubileumi évet megnyitó Gazdászbál

Az Óvári Gazdász hagyományokhoz híven 2018. januárjának utolsó szombatján kerül megrendezésre az Alma Mater volt hallgatóinak talán legjelentősebb társadalmi eseménye, egyben évfolyamokon átívelő találkozási lehetősége, amelyet az előzetes egyeztetések alapján Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter úr nyit meg. A 200 éves Akadémia szecessziós épületegyüttesének feldíszített aulája és termei újra kellemes zenével, hangos nótaszóval és pezsgő élettel telnek meg. Belépőjegyek korlátozott számban kaphatók a díszvacsorával egybekötött eseményre, ahol a szervezők a régi agrárbálok gazdászos hangulatával, nívós programokkal és fellépőkkel várják a szórakozni vágyó egykori és jelenlegi hallgatókat, oktatókat, az Alma Materhez kötődő vendégeket. Foglalás és jegyigénylés az Óvári Gazdászok Szövetsége elérhetőségein keresztül lehetséges, amelynek határideje 2018. január 14.

Gazdászbál, 2014. 

2018. március 21. 
Megnyitja kapuit a Dr. Sótonyi László emlékkiállítás

A 2018 márciusában nyíló kiállításon a látogatók megismerkedhetnek Dr. Sótonyi László docens úr rendkívül sokoldalú munkásságával. A "B" épület földszintjén a folyosókon és a Sótonyi-teremben megtekinthetik az általa készített számos felbecsülhetetlen értékű és egyedülálló anatómiai szemléltető eszközt, évfolyamtablókat, valétáló szalagokat, faragott bútorokat, mikromanipulációs eszközöket. A kiállítás megnyitásával párhuzamosan megjelenik egy munkásságát bemutató kiadvány, valamint sor kerül Dr. Sótonyi László emlékét őrző márványtábla avatására is.

Dr. Sótonyi László

2018. április 13-14.
GazdászBajnokság

Az egykori Mosonmagyaróvári Diáknapok (MóDi) és Mosonmagyaróvári Hallgatói Napok (MoHa) folytatásaként életre hívott háromnapos verseny a Hallgatói Önkormányzat és a Gazdász Klub közös szervezésében valósul meg. A helyi versenyzők mellett az ország számos agár-felsőoktatási intézményéből és a Széchenyi István Egyetem különböző karairól érkeznek csapatok Mosonmagyaróvárra (az eddigi résztvevők: Gödöllő, Győr, Debrecen, Keszthely, Sopron, Szarvas, stb.), amelyek különféle területeken méretik meg magukat: agrártudományi vetélkedő, parasztolimpia, sorfeladatok és számos egyéb versenyszám várják a szereplőket. A rendezvény célja, hogy új impulzusokkal töltse fel a hallgatói életet, erre kiváló lehetőség volt a több mint 100 évvel ezelőtt útjára indított óvári Országos Gazdász Bajnokság "feltámasztása", amely reményeink szerint az évről-évre történő fejlesztés eredményeként 2018-ra ténylegesen is az agrár-felsőoktatásban résztvevő hallgatók országos megmérettetésévé válik.

GazdászBajnokság, 2015. 

2018. május 9. 
Vár- és Kartörténeti kiállítás várja érdeklődő látogatóit

A kiállítás áttekintő képet nyújt az egyetemről és az alapítása óta hozzá szorosan kötődő várról. Az egyes korszakok bemutatása során a leendő látogatók korabeli képeken és tárgyi emlékeken keresztül betekinthetnek a hallgatók egyetemi mindennapjaiba. Tájékozódhatnak arról a két évszázados sokszínűségről és szellemiségről, mely összekovácsolta és egységbe tömöríti napjaink Óvári Gazdászait is.

Az átépített magyaróvári várkastély első ismert ábrázolása az 1800-as évek elejéről (Forrás: Szaló István felajánlása)

2018. május 10.
A Magyar Élelmiszer-tudományi és Technológiai Egyesület (MÉTE) konferenciájára invitálja az érdeklődőket

A XXII. Országos MÉTE TDK konferencián a magyarországi felsőoktatásban tanuló hallgatók közül az élelmiszerekkel kapcsolatos kutatást végzők mutatják be tudományos munkájuk eredményeit. A megnyitót követően ez előadások meghallgatására az egyes szekciókban van lehetőség. A konferencián a kutatási témák széles palettája jelenik meg, többek között a biokémia, az élelmiszerkémia, az élelmiszer-biotechnológia, az élelmiszer-technológia és -műveletek, a mikrobiológia, az élelmiszer-biztonság, az analitika és a táplálkozástudomány.

A 2017. novemberi TDK résztvevői 

2018. május 12. 
A végzős évfolyam valétálása

A valétálás valószínűleg az óvári hallgatók életének egyik legszebb és legemlékezetesebb pillanata. Az eseménysorozat alkalmával a végzős diákok búcsút vesznek az ősi Alma Matertől, illetve Mosonmagyaróvár városától. A városi ballagás kezdetén egy trombitás adja meg a jelet, elfújva az indulót. A ballagtató II. évfolyam tagjai fáklyákkal állnak sorfalat, amíg a lovas bandérium által felvezetett ballagási menet gazdász nótákat énekelve végigvonul a kijelölt útvonalon a városházáig. Az épület erkélyéről Mosonmagyaróvár város polgármestere, valamint egy hallgató mond beszédet. Ezután a menet visszatér a Várudvarra, ahol a trombitás elfújja a takarodót. Az egyetemi ballagás során a hallgatók lovas kocsikon énekelve körbejárják a várost. Az út során a fogatok érintik a Lajta-Hanság Zrt. központját, a Tangazdaságot, és végül a kollégiumot, amelynek udvarán egy Gazdász fát ültetnek el. A napot a Valétabál zárja, amelyen sor kerül a valétaszalagok levételére.

Az 1993-ban végzett évfolyam valétálása (Forrás: Intézménytörténeti Múzeum; Fotó: Báder Zoltán) 

2018. június 9.
Moson Big Band koncert

A tavalyi kedvező fogadtatást követően idén júniusban ismét a Vár-tó partján fog koncertezni a számos sikeres fellépést maga mögött tudó Moson Big Band. Az eseményről bővebb információval a későbbiekben fogunk szolgálni.

MBB XII. Koncert, 2017. (Forrás: facebook.com/MosonBigBand) 

2018. június 17-21.
Nemzetközi agrár és vidékfejlesztési szaktanácsadói konferencia

A két legjelentősebb európai szaktanácsadási szakmai szervezet, az IALB és az EUFRAS nevével fémjelzett rendezvényen mintegy 350-400 hazai és külföldi szaktanácsadó, vidékfejlesztési és agrárszakember, döntéshozó részvétele várható, melynek során lehetőségünk nyílik a Kar 200 éves hagyományainak, jelenlegi tevékenységének, tudományos eredményeinek bemutatására a nemzetközi közönség számára is. A konferencia kitűnő lehetőséget nyújt a kapcsolatépítésre, határokon átívelő kutatás-fejlesztési projektekhez történő csatlakozásra.

Mosonmagyaróvár bemutatkozása a münsteri IALB konferencián, 2017. 

2018. június 20.
Tablókiállítás nyújt betekintést Alma Materünk 200 éves történelmébe

Az Alma Materünkben végzett évfolyamok az 1957. esztendőtől kezdődően folyamatosan elkészíttették egyedi tablóikat, amelyek jelenleg az ősi magyaróvári vár folyosóinak falait díszítik annak mindhárom szintjén. Kevésbé közismert azonban, hogy egykori hallgatóinkról – a hazai felsőoktatásban párját ritkító módon – már a fotográfia történetének kezdeteitől állnak rendelkezésünkre fényképek. A közel 600 db felvételt – amely olyan egyedülálló fotót is tartalmaz, mint a tanulmányait az intézmény alapításának évében, 1818-ban kezdő Veszely László időskori fényképe – Hitschmann Hugó (1838-1904) egykori óvári gazdász és tanár (egyúttal az osztrák mezőgazdasági szaksajtó megteremtője) gyűjtötte és rendezte össze három hatalmas albumba. Ezen kuriózum fotográfiákat, illetve a II. világháború időszakáig készült és még fellelhető további párját ritkító tablóképeket, valamint a már említett, a vár épületében található több mint 5000 portréfotót az Óvári Gazdászok Szövetsége az elmúlt években digitalizálta és most az érdeklődő közönség elé tárja.

Az 1881-ben végzett évfolyam tablóképe 

2018. október 12-13.
Lovas szakmai délután és nyílt nap 

"Lovas tevékenységekkel a vidék felemelkedéséért" címmel fórumot szervezünk, hogy a szakterület különböző szegmenseinek képviselői - gyakorlat, oktatás, kutatás - közötti párbeszéd elősegítése által támogassuk a "lovasnemzet" kifejezés XXI. századi tartalommal való megtöltését. Az esemény során kiemelt hangsúlyt kívánunk helyezni a lovaságazatban rejlő, a vidékfejlesztés területén is rendkívül szerteágazóan kamatoztatható társadalmi, szociális és gazdasági lehetőségekre. Mindez szervesen illeszkedik a Karon folyó "Ménesgazda" képzéshez, melynek helyben megvalósuló gyakorlati oktatásába bekapcsolódik a Daniló Sportegyesület és a program során az érdeklődők megismerhetik az itt folyó lovasterápiás tevékenységeket is.

Prof. Dr. Dr. h. c. Sótonyi Péter állatorvos, anatómus előadása Alma Materünkben, 2009. 

2018. október 25.
Ünnepélyes Kari Tanácsülés és Obeliszk avatás

Ezen a napon lesz pontosan 200 éve annak, hogy az Óvári Akadémia megnyitotta kapuit érdeklődő hallgatói előtt és Alma Materünk ódon falai először üdvözölhették a tanévnyitóra megjelenteket. Egyetemünk ezzel örökre beírta nevét az európai és hazai agrár-felsőoktatás történetébe. Ünnepélyes Kari Tanácsülésünkkel tiszteletünket és hálánkat fejezzük ki Alma Materünk Alapítója, Tanárai és Hallgatói előtt, mutatván az utat az utánunk következő gazdászgenerációk számára is. A Tanácsülést követően a "B" épület előtt ünnepélyesen felavatjuk Dr. Markovszky György óvári gazdásztársunk által állíttatott Obeliszket, mely az Óvári Gazdászok Akadémia iránti feltétlen hűségét és tiszteletét szimbolizálja, bemutatva Alma Materünk történelmének fontosabb sarokköveit.

Ünnepélyes Tanévnyitó Kari Tanácsülés, 2017. 

2018. november 1.
Mozart Requiem - Az ELTE Énekkara és a Győri Egyetemi Zenekar közös hangversenye

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bartók Béla Énekkara az elmúlt tanévben a Széchenyi István Egyetem meghívására nagy sikerű koncertet adott Győrött az Egyetemi Hangversenyteremben. Az együttműködés folytatódik – jelentette be dr. Ruppert István, a győri egyetem Művészeti Karának dékánja és Kovács László, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Művészeti Együttesének vezetője.

Mozart híres és népszerű Requiem című művét adja elő közös produkcióként a két egyetemi művészeti együttes. Az ELTE Bartók Béla Énekkara és a Győri Egyetemi Zenekar dr. Ménesi Gergely széchenyis egyetemi docens, művésztanár vezényletével már elkezdte a próbákat. Az előadások Budapesten és Mosonmagyaróváron lesznek. 2018. október 28-án, vasárnap 18 órakor Budapesten, Gazdagrét "Angyalok" katolikus temploma, 2018. november 1-én, csütörtökön 18 órakor Mosonmagyaróváron, a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar "B" épületének Aulája lesz a helyszín. A belépőjegy ára: 1000,- Ft.

A Győri Egyetemi Zenekar 1996-ban az intézmény és az Universitas-Győr Alapítvány támogatásával, menedzselésével alakult.

Wolfgang Amadeus Mozart - Requiem 

2018. november 3.
Néptánc-gálaest és kiállítás

Az Óvári Gazdász Néptáncegyüttes fennállásának 60. évfordulóját 2018. november 3-án fogja ünnepelni kiállítással és Néptánc-gálaesttel a Flesch Károly Kulturális Központban . Az ünnepségre várja az egykori táncosait, zenészeit és a megbecsült törzsközönségét a rendező Gazdász Néptáncegyesület vezetősége!

Az Óvári Gazdász Néptáncegyüttes 

2018. november 9-10.
Jubileumi Tudományos Konferencia

A konferencia keretében rendezzük meg a XXXVII. Óvári Tudományos Napokat. A konferencia lehetőséget biztosít az agrár- és élelmiszer-tudományok terén az oktató-kutató munka eredményeinek szélesebb körű megismertetésére. A rendezvényen nemzetközi plenáris előadásokat követően szekcióülések lesznek mindkét napon. Az érdeklődő hazai és nemzetközi résztvevők az alábbi tudományterületeken számolhatnak be aktuális kutatási eredményeikről: agrárműszaki; agrárökonómiai, vidékfejlesztési és szaktanácsadási; állattudományi; élelmiszer-tudományi; növénytudományi; takarmányozási; vadászati, halászati és természetvédelmi. Avatott szakemberek megállapítása szerint a Szigetköz térségében található Európa legkiválóbb ivóvízkészlete, ezért egy új szekcióval bővítjük a tudományterületek sorát: 2018-ban első ízben lesz víz- és környezettudományi szekció.

Az Országos Tudományos Diákköri Konferencia résztvevői, 2017. 

2018. november 10.
Ünnepi Gála

2018. november 10-én nagyszabású gálával ünnepeljük bicentenáriumunkat. Mosonmagyaróvár városának új sportcsarnokában, az UFM Arénában, több mint 1000 vendég részvételére számítunk. A program a 13 agrár-felsőoktatási intézmény/kar képviselőinek látványos felvonulásával indul, ezt az egyetem és a város művészeinek nívós műsora követi. Ezen a napon – a gála kezdete előtt és annak befejezése után – az egyetemi kar minden épülete nyitva tart az érdeklődők vagy éppen nosztalgiázni vágyók előtt, illetve a programfüzetben fentebb ismertetett kiállítások is szabadon megtekinthetők lesznek. A "B" épület Aulájában felállított büfében pedig többek között a kar mintagazdaságaink étel- és italkínálata várja a látogatókat. Az Óvári Gazdász Dalárda pedig közös estet szervez a gálaműsort követően a régi Díszteremben. Az ünnepi gálán történő részvétel ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött! Az esemény részletes meghívója ide kattintva érhető el. Sok szeretettel várjuk a gazdászközösség fiatalabb és idősebb generációit, valamint minden érdeklődőt! A regisztrációs felület az alábbi linken keresztül tölthető ki:

http://mek.sze.hu/unnepi-gala

 

UFM Aréna, Mosonmagyaróvár (Forrás: facebook.com/movarena.hu)

2018. november 15.
"Nyelvünk és Otthonunk" csapatverseny

A mosonmagyaróvár Bolyai János Általános Iskola, Informatikai és Közgazdasági Szakgimnázium az idei évben egyetemi karunk közreműködésével szervezi meg a "Nyelvünk és Otthonunk" regionális interaktív nyelvi csapatversenyt. A verseny témája 2018-ban "Fekete István és az állatok".

Fekete István szobra a magyaróvári várhídon, Trischler Ferenc alkotása (Forrás: nepszava.hu) 

2018. november 28. - december 1.
Nemzetközi Nyúlkiállítás

A Magyar Nyúltenyésztők Országos Egyesülete szervezésében több száz hazai és külföldi nyúltenyésztő mutatja be egymásnak, valamint az érdeklődő közönségnek kedvenceit. A kiállítás a hazai nyúltenyésztés, fajtafenntartás egyik meghatározó eseménye. Szakmai jelentőségén túl komoly érdeklődésre tarthat számot az állatkedvelő családok, oktatási intézmények részéről is.

Dr. Nagy István magyar óriás nyulakkal (Forrás: agroinform.hu) 

2018. december 8. - ELMARAD!!!
Adventi Hangverseny - ELMARAD!!!

Az Óvári Gazdászok Szövetsége és a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar immár 14 éves hagyományának tesz eleget az Adventi Hangverseny megrendezésével. Az eseményre az egyetemi kar Dísztermében kerül sor, amelynek első felvonásában az Alma Materhez kötődő lelkes amatőr fellépők - kórusok, énekesek és zenészek - karácsonyi dallamokkal hangolják rá a vendégeket az adventi időszakra. Az esemény második részében pedig egy közismert fellépő szórakoztatja a nagyérdeműt. A rendezvény látogatása ingyenes.

Adventi Hangverseny, 2016. (Fotó: Jávorka Dénes) 

2019. január 26.
A jubileumi tanév Gazdászbálja

Tekintettel a bicentenáriumi jubileumra – a megszokott színvonalból nem engedve – még nívósabb programokkal és fellépőkkel várják a házigazdák az egykori és jelenlegi hallgatókat, oktatókat, az Alma Materhez kötődő vendégeket intézményünk talán egyik legjelentősebb társadalmi eseményére. Az évfolyamokon átívelő találkozási lehetőségre a hagyományainknak megfelelően 2019 január hónapjának utolsó szombatján kerül sor az Akadémia „B” épületének feldíszített aulájában és termeiben. Belépőjegyek korlátozott számban kaphatók a díszvacsorával egybekötött eseményre, ahol a szervezők újfent a régi agrárbálok gazdászos hangulatával várják a szórakozni vágyókat. Foglalás és jegyigénylés az Óvári Gazdászok Szövetsége elérhetőségein keresztül lehetséges, amelynek határideje 2018. december 31.

Gazdászbál, 2016.

2019. május 25.
Óvári Gazdász-évfolyamok Találkozója

A 200 éves rendezvénysorozatunk utolsó nagy eseménye a 2019. május 25-én (szombaton) tartandó "Óvári Gazdász-évfolyamok Találkozója" lesz. Ennek keretében várunk minden valaha az Óvári Karra járt (még ha csak egy félévet is...) hallgatót (és oktatót, munkatársat), illetve itt végzett évfolyamot egy közös találkozóra, összejövetelre: függetlenül kortól, nemtől és képzési formától. Formalitásoktól mentesen, legyünk újra Óvári Gazdász Hallgatók! Találkozzanak az egy időben – bár lehet, hogy különböző évfolyamokon – Mosonmagyaróvárra járt diákok; vagy jöjjenek össze a különböző hallgatógenerációk és tanárok. A rendezvényt az egyetem területén, illetve a Várárokban felállított sátrakban, fesztivál jelleggel fogjuk megszervezni.
Kérünk minden érdeklődőt, hogy részvételi szándékát a rendezvénysorozat honlapján (https://mek200ev.sze.hu/evfolyamtalalkozo-urlap) 2019. április 15-ig jelezni szíveskedjen. Itt minden ötletre (pl.: bográcsos főzőverseny, borkóstoló, "batyusbál", stb.) nyitottak vagyunk, mert ezt a Találkozót magunkról–magunknak szervezzük!

"Öreggazdász-találkozó" az 1920-30-as években (Forrás: Hansági Múzeum) 

Fenti programokon túl még számos esemény színesíti ünnepi évünket, melyekről bicentenáriumi honlapunkon, a mek200ev.sze.hu oldalon tájékozódhatnak a Tisztelt Érdeklődők!

Nívós, a Kar történelmével, az Óvári Gazdászok múltjával és hagyományaival foglalkozó, valamint híres egykori diákjaink életét bemutató művek jelennek meg már 2017-ben is, melyek nem csupán az Óvári Gazdászok szívét dobogtatják meg…

Az Alma Mater története írásban és képekben

Az intézmény utolsó jelentősebb, 1993-ban ünnepelt jubileumára készült kiadvány (A magyaróvári agrárfelsőoktatás 175 éve) szakmailag kifogástalan és minden részletre kiterjedő összefoglalását adta Alma Materünk addigi történetének. Az akkori feltételrendszer és nyomdatechnológia mellett egy szerényebb tartalmú és kivitelezésű, fekete-fehér felvételeket tartalmazó fényképmelléklettel egészítették ki könyvet. Egyrészt ennek a hiányosságnak a pótlására állította össze az Óvári Gazdászok Szövetsége azt a hiánypótló grandiózus kötetet, amely reprezentatív, az Alma Mater hírnevéhez méltó módon mutatja be annak kétszáz éves történetét számtalan színes felvétel, korabeli dokumentáció felhasználásával. A könyv összeállítása során digitálisan feldolgozásra került az Intézménytörténeti Múzeum egyedülálló és eddig máshol be nem mutatott gyűjteményének minden tétele, illetve számos olyan tárgy és relikvia, amelyek eddig elfeledve porladtak valamely archívum mélyén, valamint az egykori hallgatóink, oktatóink és az intézményünkhöz kötődő személyek által digitalizálásra felajánlott unikális kollekció.

A Magyar Királyi Gazdasági Akadémia függőpecsétje (Fotó: Zengő Ferenc) 

Biographiae Óvárienses II.

Az Óvári Gazdászok Szövetsége a mosonmagyaróvári Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar jogelődjének 190 éves fennállása alkalmából 2008-ban jelentette meg a Biographiae Óvárienses I. – Válogatott életrajzok magyaróvári agrár-felsőoktatás 190 éves történetéből (1818-2008) c. könyvet. A két kötetesre tervezett mű második részének bemutatására szándékunk szerint 2018. januárjában kerül sor. A könyv 15, valamilyen szempontból fontos vagy érdekes életutat befutott, az Alma Materhez kötődő személy (egykori oktató, kutató és hallgató) életútját adja közre ismeretterjesztő – és nem száraz, tudományos – módon. Az első kötet folytatásaként a könyv tartalmazza annak a mellékletnek a második felét is, amely további 300 olyan, intézményünkhöz kötődő egyén munkásságának rövid, pár soros összefoglalását is magába foglalja, akiket tevékenységük alapján külön fejezettel is megtisztelhettünk volna, és méltán kerülhetett volna be teljes életrajzuk a 15 hosszabb válogatott biográfia közé.

Hallgatói csoportkép a két világháború közötti időszakból 

Dicső múltunk I-II.

Több, az elmúlt évtizedek folyamán készült intézménytörténeti műre támaszkodva, illetve az utóbbi hatvan évben nagyrészt saját gyűjtésből, valamint segítőkész munkatársaktól származó anyagok felhasználásával kétkötetes intézménytörténeti könyv készül "DICSŐ MÚLTUNK I.", illetve "DICSŐ MÚLTUNK II." főcímmel. Az első kötet az 1818-1918 közötti időszakot mutatja be, korszakokra bontva. A hat korszakra tagolt könyv alcíme: "A Magyaróvári Gazdasági Akadémia XIX. századi fénykorszaka és nagy tanári kara." A 414 oldal terjedelmű könyv – benne 202 kép és 60 táblázat – nyomdában van, várható megjelenése 2017. november hó vége. A második kötet alcíme: "A magyaróvári agrárfelsőoktatás második száz éve. A nagy átalakulások évszázada." Ez a kötet az 1918-2018 közötti időszak krónikáját írja le, nyolc korszakra tagolva. Tervezett terjedelme 450-500 oldal, benne 250 kép és mintegy 100 táblázat. Várható megjelenése 2018. június- július. A 200 év részletes krónikáján kívül mindkét kötet száznál több tanár – és az egyes korszakokban az intézményben végzett – és később híressé lett – hallgatók munkásságát is bemutatja.

Tanári csoportkép Hensch Árpád igazgatósága idejéből (1906-1907)

Gazdászbiblia

A 200 éves évfordulóra készül egy Óvári Gazdász Daloskönyv, amely a gazdásznóták mellett tartalmazza az intézmény rövid történetét, valamint a balekavatástól kezdve a hallgatói életen keresztül a valétálásig terjedően a gazdászélethez való Miheztartás szabályait. A szómagyarázat és fogalomtár rész összefoglalja azokat a gazdász "terminus technicusokat", amelyek a 200 éves gazdag óvári örökség részét képezik, mint óvári eredetű elnevezések. A daloskönyv az utoljára 1977-ben Gazdásznóták (szerzők: Csarnóy Pál - Buják József - Szabó Zoltán) címmel megjelent kiadvány nótáin (39 dal) kívül magában foglalja azokat a nótákat, amelyeket az Óvári Gazdászok bálokon, összejöveteleken, utazások alkalmával, jó hangulatban énekelni szoktak (együtt kb. 120 dalszöveg és kotta). A daloskönyv hiánypótló jellegű, kiadásának célja az Óvári Gazdászhagyományok ápolása és generációkon átívelő folyamatos fenntarthatóságának támogatása.

Franz Kollarz: Magyaróvári gazdászok c. litográfia-sorozatának egy példánya (1852-1856)

Tablók könyve

A 200. évfordulóra történő felkészülés keretében az Óvári Gazdászok Szövetsége feldolgozta az 1818-tól 2018-ig a karon és annak jogelődjein oktató és kutató munkatársak és az itt tanult hallgatók személyi dokumentációit tartalmazó irat- és képanyagot. A több ezer tételből álló kézirat megjelentetését korszakokra bontva két kötet formájában tervezzük (A 200 éves mosonmagyaróvári agrár-felsőoktatás oktatói és hallgatói 1-2. 1818-1918 és 1919-2018). A hiánypótló feldolgozás – utoljára több mint 150 éve, 1865-ben jelent meg ilyen jellegű munka az intézményünket illetően – nem csupán száraz adatokat tartalmaz, hanem három hatalmas antik fényképalbum és számos korabeli hallgatói tabló digitalizálását követően több ezer portréfelvételt foglal magában egykori hallgatóinkról és tanáraikról. Terveink szerint az igényes kivitelű könyvvel és annak egyedülálló tartalmával méltó módon emlékezhetünk meg azon egykori hallgatóinkról, oktatóinkról és kutatóinkról, akik 1818 és 2018 között tevékenykedtek a magyaróvári vár ódon falai között, eredményes és sikeres munkájukkal öregbítve Alma Materünk hírnevét.

Az 1997-ben végzett évfolyam tablója 

A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk!