Gazdászok a gáton - árvíz 2013

Az Óvári Gazdászok Szövetsége tagjai, a NymE Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karának munkatársai és hallgatói is kivették részüket az árvízvédelmi munkálatokban.

A vészjósló előrejelzések, a Duna nyugati vízgyűjtőjéről érkező drámai hírek, és a magyar hatóságok figyelmeztetései okán június elején a Szigetközben is megkezdődtek az évszázad közelgő árvize elleni munkálatok. A szakemberek a folyam helyi tetőzését e hónap második hétvégéjére várták. Az óvári gazdászok a legkritikusabb napokban álltak helyt a Mosoni-Duna által körülölelt Mecsér gátjain, ahol a Duna visszaduzzasztó hatása okozott rendkívüli árvízvédelmi helyzetet, ezzel a település határa a védekezés egyik legkritikusabb szakaszává vált.

A vészhelyzet idején az Alma Materben felállított önkéntes pontról az első csoport június 7-én délelőtt indult Mecsérre, őket váltásban több turnus is követte az elkövetkezendő napokban. Az intenzív védekezési munkálatokban a gazdászok a helyi lakosokkal, az ország különböző részeiből érkező önkéntesekkel, hivatalos szervekkel együtt vettek részt. A falu közvetlen határában egy több mint két méter magas töltésfal került felépítésre, amelyet több helyen is homokzsákokból épített bordákkal kellett megtámasztani, hogy ellenálljon a folyamatos nagy nyomásnak.

A homokzsákok töltésében és pakolásában, a lapátolásban, illetve a gátfigyelő szolgálatban és az átszivárgások elhárításában az intézeti technikustól és a tanársegédtől kezdve, az egyetemi docensen keresztül, a kar dékánjáig és szövetségünk elnökéig nagyon sokan kivették részüket - köztük karunk számos egykori és jelenlegi hallgatója is. "A település lakosai, a hivatalos szervek és az ide érkező önkéntesek az elmúlt napokban emberfeletti munkát vittek véghez" - írta a Kisalföld napilap online kiadása, amely eredményeként, illetve a Mosoni-Duna lassú apadásának köszönhetően a falu lakói lassan fellélegezhettek. Dr. Nagy István - óvári gazdász -, országgyűlési képviselő, Mosonmagyaróvár polgármestere mecséri nyilatkozata itt tekinthető meg (Oxygen TV).

További képek a kisalfold.hu internetes portálon ide kattintva érhetőek el.

Széles Sándor - óvári gazdász -, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal vezetője, a védelmi bizottság elnöke nyilvános ünnepség keretében mondott köszönetet június 28-án az árvízi védekezésben közreműködőknek. Az évszázados rekordot döntő árhullám elleni védekezés kapcsán hangsúlyozta: "a civilek, a hivatásos szervek és civil szervezetek soha nem látott, példaértékű összefogásával sikerült úrrá lenni a valaha mért legnagyobb víztömegen." A Győr+ TV riportja ide kattintva tekinthető meg.

A védekezésben részt vevő önkéntesek ezúton is hálájukat fejezik ki Csaplár Zoltán mecséri polgármester és Molnár Ervin alpolgármester - óvári gazdász -, valamint a helyi lakosok felé, akik a munkálatok során biztosították ellátásukat, meleg étellel, szendvicsekkel és hűsítővel látták el őket.

Források:

Kisalföld online - A víz az úr a Szigetközben - elképesztő légifelvételek
Kisalföld online - Lassú az apadás Mecsérnél
Kisalföld online - Árvíz: VESZÉLYHELYZET
Oxygen TV - Lassú apadás Mecséren
Széles Sándor kormánymegbízott (Gy-M-S Megyei Kormányhivatal): Köszönet az árvízi védekezésért
Győr+ TV - Ünnepélyes köszönet