Könyv készült az 1930-40-es évek Szigetközéről

Szövetségünk rendezésében 2013. március 4-én a Gazdász Hotel Konferenciatermében került bemutatásra Cseri Dávid gazdászhallgató Szórakozás és mindennapok az 1930-40-es évek Szigetközében c. műve.

 

Az eseményt dr. Schmidt Rezső dékán Úr köszöntője nyitotta meg, majd Fazekas Imre az Óvári Gazdászok Szövetsége elnöke ajánlotta a könyvet, végül a kötet szerzője mutatta be az írást, régi híradófelvételekkel színesítve. A bemutató programrészei között a Kislaptáros Népzenekar játszott szigetközi népzenét. A rendezvényt dedikálás zárta.

Az író nagyapja, Cseri Antal számos képet készített fiatalkorában, a 30-40-es évek derekán, melyek főként a mezőgazdasági munkákat örökítették még, de betekintést nyújtanak a falusi emberek szórakozásába is (kocsmai mulatozások, színjátszó-kör). Cseri Dávid beszámolója szerint a legtöbb kép csak a szekrény mélyén porosodott, mikor a Kisalföld című napilapban olvasott egy felhívást, ami a régi felvételek beküldésére adott lehetőséget. Két nap elteltével már címlapon jelentek meg nagyapja fotói egy terjedelmes cikk kíséretében. E korban kevesen rendelkeztek fényképezőgéppel, így ezen képek mindenképpen kuriózum értékkel bírnak. Végül Dávid egykori osztályfőnöke vetette fel egy, a fényképekkel illusztrált kötet megjelentetését.

Cseri Dávid előtte azonban a fotókból egy kiállítást rendezett 2012 szeptemberében a NymE Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar Kutatók Éjszakája c. rendezvénye keretén belül - a felvételekhez képaláírásokat, magyarázó szöveget írva. Ez jó alapot jelentett a könyv elkészítéséhez. Ezeket egészítette még ki többek között nagyapja húga, Cseri Mária naplójának részleteivel (oroszok bevonulása, régi paraszti ház leírása), illetve gyűjtött további információkat a falu idős embereitől. December elejére elkészült a kötet, melynek kiadását nagyban támogatta Győrzámoly Község Önkormányzata és a NymE Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kara. A műhöz dr. Lanczendorfer Zsuzsanna néprajzkutató írta az ajánlást. Az első könyvbemutató 2012. december 22-én került megrendezésre Győrzámolyon. 

A fotókat készítő Cseri Antal (1918-2010) Győrzámolyon született, kisbirtokosi családban. Édesapja, Cseri Sándor, a falu bírája volt évekig. Tíz testvére közül ő volt a harmadik legfiatalabb. Nem vitte tovább a családi gazdálkodást, asztalosmesterséget tanult, amely mellett kiemelkedő eredményeket ért el a hosszútávfutásban, és a helyi színjátszó kör megbecsült tagja volt. A komikus szerepeket osztották rá, jó humorának köszönhetően. Legnagyobb szenvedélye azonban a fotózás maradt. Képeivel országos szinten is sok díjat nyert. Állandó meghívottja volt a környékbeli lakodalmaknak és főbb eseményeknek. Mivel e korban kevesen rendelkeztek fényképezőgéppel, egyedülállóan mutatta be az 1930-as évektől a falusi mindennapokat. 1957-ben feleségül vette Csonka Cecíliát, házasságukból két gyermekük született: Oszkár és Ildikó. Hosszú életét egészségben és a közösség megbecsült tagjaként töltötte el szülőfalujában.

A kötetet összeállító Cseri Dávid 1994. január 24-én született Győrben. Édesapja Cseri Oszkár, édesanyja Kiss Gabriella. Eddigi tanulmányait a győrzámolyi Petőfi Sándor Általános Iskolában, majd a győri Móra Ferenc Középiskolában, humán-média szakon végezte. Jelenleg a NymE Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karának Állattenyésztő mérnöki szakán első évfolyamos egyetemista. Felmenői többsége gazdálkodással foglalkozott, lovas családban nőtt fel. Már 6 évesen tereplovaglásokon vett részt édesapjával, 14 éves kora óta indul díjugratóként a Magyar Lovasszövetség által hivatalosan elismert különböző versenyeken. A legbüszkébb a 2011-ben rendezett nagycenki versenyen elért eredményére lehet: teljesítményéért a díjat személyesen gróf Széchenyi Mihálytól - gróf Széchenyi István leszármazottjától - vehette át. 2012 májusában a IX. gróf Nádasdy Ferenc Huszárbandérium fogadta tagjai közé, akikkel számos hagyományőrző huszárbemutatón, huszárpróbákon, korhű ruhákban mutatják be a hajdani huszárok életét. Példaképe Némethy Tamás lovas és lovastanár.